Rakušané: Do vlaků Českých drah si berte svetr navíc

Vlaky ČD a ÖBB

Vlaky ČD a ÖBB Zdroj: OBB

Jízda s vlaky Českých drah (ČD) potěší nanejvýš milovníky starých časů. Ostatní budou rozčilovat přestárlé vlaky, nefungující topení a zpoždění, která jsou pravidlem. Tak hodnotí českého státního dopravce rakouský deník Die Presse.

Rakouský list přitom nelíčí zážitky z místních spojů, ale z mezinárodních vlaků Eurocity mezi Berlínem, Prahou a Vídní. Kromě výše zmíněných nedostatků se prý také na několikahodinové cestě nemusíte dočkat ani žádného občerstvení, protože vlakům v horkém letním počasí kolabuje elektroinstalace. V zimě se pasažéři musí připravit na nefunkční topení, které v létě naopak nejde vypnout.

Mezinárodní cestující se také musí připravit na zpoždění, jejích příčiny „vznikly na českém státním území,“ jak svým klientům posléze vysvětlují zahraniční dopravci. Zpoždění vzniká především ve chvílích, kdy vlaky přes naše území táhnou lokomotivy ČD, dodává deník.

Především kvůli zpoždění příhraničních spojů také na ČD tlačí zahraniční partneři, aby obnovili svou flotilu. Již před dvěma lety měly dorazit například nové rychlíkové lokomotivy Škoda. „Dodání se dále opožďuje a trpělivost Čechů se zdá být nekonečná,“ dodává Die Presse. Deník upozorňuje na to, že navzdory podobným problémům získává plzeňský podnik zakázky ČD „téměř automaticky“.

Poničenou pověst chtějí dráhy rychle vylepšit, a to nákupem 16 vysokorychlostních souprav od německého Siemensu, které zbyly z dodávky pro rakouské dráhy ÖBB. Obchod ale prozatím zastavil Antimonopolní úřad, který o to požádala Škoda. Ta tvrdí, že dokáže podobné soupravy dodat do dvou let. „Cestující budou tedy muset do Prahy ještě nějakou dobu jezdit bez teplého jídla v zimě si obléci tlustý svetr,“ uzavírá Die Presse.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.