Rána pro separatisty: Pilíře skotské ekonomiky varují před samostatností

Severomořská těžební plošina BP Andrew

Severomořská těžební plošina BP Andrew Zdroj: BP

Zářijové hlasování pro nezávislost by se mohlo Skotům výrazně prodražit. Řada významných skotských firem totiž upozorňuje, že rozdělení Velké Británie by pro ně znamenalo značné náklady a mohlo by je přimět i k odchodu ze země. Jako poslední skotským nacionalistům zahrozila pojišťovna Standard Life.

Pojišťovna již vytvořila plán pro přežití, který počítá se stěhováním, pokud by se Skotsko stalo nezávislou zemí. Firma zaměstnávající ve Skotsku pět tisíc lidí podnikne „jakékoli nezbytné kroky“ včetně přestěhování do Anglie, aby zachránila své podnikání.

Standard Life sídlí v Edinburghu od svého založení v roce 1825. „Doufáme, že tu budeme moci pokračovat. Ale pokud nás bude cokoli ohrožovat, podnikneme jaké kolik kroky, které budeme považovat za nezbytné…abychom ochránili zájmy našich akcionářů,“ prohlásil předseda představenstva Gerry Grimstone, jehož společnost spravuje majetek v hodnotě 237 miliard liber. Obává se především stability nového měnového systému, regulace finančních služeb a daňových změn.

Podle ředitele Standard Life Davida Nishe už pojišťovna začala registrovat své společnosti v Anglii. Firma zatím neupřesnila, kde by mělo být její nové sídlo.

RBS se strachuje o rating

Standard Life není jedinou společností, která hledí do budoucnosti po 18. září s obavami. Royal Bank of Scotland, další z pilířů skotského finančnictví, ve zprávě k hospodářským výsledkům za loňský rok uvedla, že referendum o nezávislosti a vyhlídka na případné lidové hlasování o setrvání v Evropské unii v roce 2017 už nyní „negativně ovlivňují“ její podnikání. Banka předpokládá, že ratingové agentury by na vyhlášení nezávislosti reagovaly výrazným snížením jejího ratingu, a také ona mluví o hrozbě možných legislativních změn.

Proti nezávislosti se vyslovují i firmy, které sice ve Skotsku nesídlí, ale jsou na něm alespoň částečně závislé. Bob Dudley, šéf ropného gigantu British Petroleum, protože rozdělení Velké Británie by „téměř určitě“ znamenalo vyšší náklady pro jeho podnikání. Dudley také vyjádřil pochybnosti o plánu předsedy skotské vlády používat britskou libru i proti vůli Londýna. „Tvrzení Alexe Salmonda o sdílení měny byla zbourána guvernérem Bank of England. Nemyslím si, že může být vytvořena funkční měna,“ dodal.

Ceny potravin porostou

Největší britské potravinové řetězce pak upozorňují na to, že odtržení Skotska by vyústilo v růst cen běžných potravin. Odcházející šéf sítě Sainsbury's Justin King si od skotských nacionalistů vysloužil nařčení ze šíření poplašných zpráv, když deníku Financial Times řekl, že obchodní řetězce budou muset přehodnotit svou nákladovou strukturu. Prodej potravin je totiž podle něj ve Skotsku nákladnější než v jiných částech Velké Británie. Jeho slova potvrzují i řetězce Asda a Morrisons, poukazující především na drahou dopravu do některých odlehlých oblastí. „Proč by měli angličtí a waleští zákazníci dotovat zvýšené náklady na podnikání,“ uvedl šéf Morrisons Dalton Phillips.

Dopravce Stagecoach, jeden z největších skotských soukromých podniků, se budoucnosti nebojíDopravce Stagecoach, jeden z největších skotských soukromých podniků, se budoucnosti nebojí | Stepan Bruner, E15Dopravce Stagecoach, jeden z největších skotských soukromých podniků, se budoucnosti nebojí

Podle průzkumu společnosti Korn Ferry, která oslovila manažery podniků zahrnutých v akciovém indexu FTSE 100, skotská nezávislost poškodí podnikání 65 procent z nich. 17 procent dotázaných čeká, že nezávislost pro ně bude „dobrá“, „velmi dobrá“ bude jen podle sedmi procent šéfů největších britských firem.

Ne všichni podnikatelé ale skotskou nezávislost odmítají. Šéf autobusového a železničního dopravce Stagecoach Martin Griffiths, který je jednou z nevětších skotských soukromých společností, se rozdělení země neobává. „Nemyslím si, že by to z našeho úhlu pohledu cokoli změnilo,“ uvedl už předloni. Spoluzakladatel Stagecoach sir Brian Souter je ovšem jedním z prominentních obhájců nezávislosti Skotska.

Skotská s ledem v eurozóne