Ransdorf požádal o pozastavení členství ve frakci europarlamentu

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Europoslanec Miloslav Ransdorf Zdroj: ctk

Poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf (KSČM) požádal frakci Evropská sjednocená levice - Severská zelená levice (GUE/NGL) o dočasné pozastavení svého členství. Trvat by mělo do vysvětlení případu jeho zadržení ve švýcarské bance na počátku prosince.

Ransdorf svůj případ vysvětloval na mimořádné schůzi frakce, které se konalo v rámci plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Podle mluvčího poslanecké kanceláře předsedkyně skupiny Gabriele Zimmerové byla rozprava o Ransdorfově případu jediným bodem jednání.

„Byro frakce akceptovalo mou pozici, to znamená, že pozastavuji aktivity, které jsou spojeny s politickou skupinou GUE/NGL do té doby, než se celá věc vyřeší. Čili je to dočasné pozastavení mých aktivit v GUE/NGL,“ uvedl Ransdorf. Celý případ prý kolegům vysvětlil. „Dal jsem k dispozici vedení frakce protokol, který byl vlastně podepsán v Curychu,“ uvedl. Tlumočil jim prý i postoj ústředního výboru KSČM. Na otázku, zda frakce vysvětlení přijala, uvedl, že „vycházejí z presumpce neviny“.

Byro frakce akceptovalo mou pozici, to znamená, že pozastavuji aktivity, které jsou spojeny s politickou skupinou GUE/NGL

Do konce prověřování ze strany švýcarských úřadů bude Ransdorf podle svých slov plnit všechny své povinnosti europoslance. „Jenom ty věci, které přímo souvisí s činností frakce, vykonávat nebudu,“ dodal.

Ransdorf dnes rovněž potvrdil, že si už ve Švýcarsku vyslechl obvinění. „To obvinění mi bylo sděleno,“ potvrdil. „Já jsem se ptal, když jsem byl tedy obviněn z toho, že jsem falšoval bankovní doklady, tak kdy bych to tak mohl udělat, když vlastně jsem dostal ty dokumenty těsně před schůzkou, která měla být v bance,“ řekl. „To jsem technicky - ani kdybych to uměl - nemohl udělat,“ dodal.

Frakce GUE/NGL v tiskovém prohlášení uvedla, že do skončení vyšetřování bude ctít presumpci neviny. Ransdorfovu žádost o pozastavení členství vedení politické skupiny prý přijalo jednomyslně. Ransdorfa a tři Slováky zadržela švýcarská policie 3. prosince v curyšské bance. Švýcarské statní zastupitelství proti nim vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům.