Rating USA se nezměnil, výhled je ale negativní

USA, vlajka

USA, vlajka

Možnost technického bankrotu Spojených států byla zažehnána, když se americkým politikům podařilo na poslední chvíli zvýšit dluhový strop a země si tak může nadále půjčovat. Neznamená to však, že by americké ekonomice nastaly růžové časy.

V návaznosti na podpis nového zákona prezidentem Barackem Obamou potvrdila ratingová agentura Moody’s Spojeným státům nejvyšší možný rating AAA, výhled však snížila na negativní. Agentura vyjmenovala několik důvodů, které by mohly vést k snížení ratingu včetně zhoršení fiskální disciplíny v následujícím roce. To znamená, že riziko snížení ratingu se nad USA bude vznášet další měsíce až roky.

Další ratingová agentura – Fitch – také zatím potvrdila Spojeným státům rating AAA s tím, že bude nadále sledovat vývoj ve Washingtonu.„Musejí předložit střednědobý důvěryhodný plán na snížení deficitu,“ uvedl David Riley z agentury Fitch. „To, co se zatím dohodlo, je pouze první krok, abychom se dostali z bodu A do bodu B, ale určitě to otupilo momentální tlak na americké bondy,“ dodal Riley.

Jak se sága navýšení stropu chýlila ke konci, politici se snažili o sebereflexi. „Myslím, že naše důvěryhodnost byla tímto divadelním představením velmi pošramocena,“ uvedl ministr financí Tim Geithner v televizi ABC.