Recept britské vlády na terorismus? Víc špionů

Britský ministr financí George Osborne

Britský ministr financí George Osborne Zdroj: ctk

Británie hodlá kvůli hrozbě teroristických útoků v příštích pěti letech významně navýšit počet pracovníků tajných služeb. Ve svém projevu to podle agentury Reuters řekl ministr financí George Osborne. Šéf státní pokladny rovněž poprvé konkrétně nastínil, jak chce dál snižovat deficit státního rozpočtu a oznámil, že čtyři resorty už předběžně souhlasily s téměř třetinovým snížením výdajů.

Britští konzervativci, kteří po vítězství v letošních parlamentních volbách sestavili jednobarevnou vládu, chtějí pomocí rozpočtových škrtů bojovat s deficitem. K přebytkovému rozpočtu se chtějí dostat ve finančním roce 2019/2020, což předpokládá celkové úspory ve výši 37 miliard liber.

Osborne oznámil, že ke škrtům ve výdajích se už zavázala ministerstva životního prostředí, dopravy, místní samosprávy a financí. Jejich rozpočty by se měly v každém z následujících čtyř let snížit o osm procent.

Britské úřady v posledních měsících opakovaně tvrdí, že se v Británii zvýšila teroristická hrozba. Vláda minulý týden představila návrh zákona, kterým zpravodajským službám v mnohem větší míře sledovat komunikaci na internetu, včetně toho, které stránky na webu občané navštěvují.

Návrh vyvolal pochyby ochránců soukromí i technologických společností. Vláda ale tvrdí, že zpravodajské služby budou mít přístup k telefonátům, mailům a vzkazům na sociálních sítích až po souhlasu ministerstva vnitra a soudu.

„Jak se mění povaha války, špionáže a terorismu, musíme se změnit také. Internet, kolem něhož se točí moderní život, poskytuje našim nepřátelům možnosti připravovat plány a jednat proti nám,“ řekl dnes Osborne.