Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 6,9 procenta

Řecko

Řecko

Řecký hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 6,9 procenta. Tempo jeho poklesu tak zpomalilo z 8,1 procenta v předchozích třech měsících. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil řecký statistický úřad.

„Pokles ekonomické aktivity ve druhém čtvrtletí pokračoval. Vypadá to, že tento pokles byl o něco mírnější než v předchozím čtvrtletí,“ uvedl analytik Nikos Magginas ze společnosti National Bank of Greece. Dodal však, že předstihové ukazatele pro třetí čtvrtletí naznačují zhoršení. Předpověděl rovněž, že v celém letošním roce řecká ekonomika klesne o čtyři až 4,2 procenta.

V celém loňském roce se řecká ekonomika propadla o 4,4 procenta. Předpokládá se, že v recesi zůstane již třetím rokem za sebou také letos.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu korun). Letos v červenci byl na mimořádném summitu eurozóny dohodnut druhý záchranný úvěr ve výši 109 miliard eur, k němuž ale na rozdíl od prvního úvěru mají přispět i soukromí věřitelé.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc musí Řecko plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření s cílem snížit zadlužení. Tato opatření zahrnují například snižování mezd ve státním sektoru a penzí či zvyšování daní, což má negativní dopad na ekonomickou aktivitu.