Řecká vláda předloží příští týden parlamentu nové reformy

Řecko, nezaměstnanost

Řecko, nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Řecká vláda hodlá předložit parlamentu ke schválení reformy požadované zahraničními věřiteli, přestože menší koaliční partner je odmítá podpořit. Oznámil to o víkendu řecký ministr financí Jannis Sturnaras.

Řecká vláda předloží rozpočtový zákon, který zahrnuje i většinu nových úsporných opatření požadovaných věřiteli, parlamentu ve středu. Další samostatný zákon s návrhem reforem včetně kontroverzních reforem trhu práce, o pár dní později.

Řecko potřebuje komplexní dohodu o úsporném balíčku a reformách kvůli uvolnění dalších peněz ze slíbené zahraniční pomoci. Bez těchto peněz bude země v polovině listopadu bez finančních prostředků. Veřejný dluh Řecka podle Mezinárodního měnového fondu nyní činí 171 procent hrubého domácího produktu.

Strana Demokratická levice má ve 300členém parlamentu 16 poslanců. Vláda má majoritu 176 poslanců, a zákony tak může prosadit i bez podpory menší koaliční strany. Hlasování strany proti navrhovaným opatřením by však mohlo ohrozit již tak křehkou koalici a případně přimět další zákonodárce, aby hlasovali proti nepopulárním opatřením.

Vláda stále věří, že se jí podaří přemluvit partnery, aby změnili názor, je však podle úřadu vlády připravena hlasovat o úsporách i bez jejich podpory, napsala agentura Reuters.