Řecká vláda se dohodla na novém úsporném balíku

Antonis Samaras,  Řecko

Antonis Samaras, Řecko Zdroj: ctk

Řecké koaliční strany se dohodly na novém úsporném balíku v rozsahu 11,5 miliardy eur (291 miliard korun), který požadují zahraniční věřitelé za poskytnutí další části finanční pomoci. Oznámil to řecký ministr financí Jannis Sturnaras poté, co od svých námitek proti plánu upustil šéf socialistů.

„Premiérův návrh političtí vůdci přijali,“ řekl ministr po zhruba tříhodinové schůzce šéfů tří koaličních stran. Šéf socialistické strany PASOK Evangelos Venizelos řekl, že Řecko musí požadovat výrazně více času ke splnění cílů záchranného programu, avšak prozatím své námitky „v zájmu země“ odkládá. Venizelos požadoval, aby se výdajové škrty plánované na léta 2013 až 2014 rozložily na čtyři roky.

Řecká vláda před týdnem sestavila na příští dva roky plán úspor a od té doby o něm jednají předáci konzervativců, socialistů a malé strany Demokratická levice. Vláda může nyní plán předložit takzvané trojce zahraničních věřitelů, zástupcům Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), kteří minulý týden přijeli do Atén k jednáním.

Nová řecká vláda chce ukázat věřitelům, že si zaslouží další finanční podporu. Tu bude země brzy potřebovat, protože kvůli dvojím volbám přestaly reformy a plánované úspory, takže Atény v plánu plnění podmínek záchranného programu silně zaostávají.

Řecko se v roce 2010 stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, a nyní čerpá už druhý balík v rozsahu 130 miliard eur. Vzhledem k závažnému výpadku v plnění harmonogramu úspor potřebují Řekové získat zvenčí další desítky miliard eur.

Řecko má peníze na splátky dluhů zhruba do srpna, zatímco další část pomoci by měla dorazit nejdříve v září. Vláda už proto řeší, jak by mohla získat překlenovací úvěr.