Řecké banky čeká mimořádná revize financování od ECB

Athény, Řecko (ilustrační foto)

Athény, Řecko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Dario Susanj via Flickr

Evropská centrální banka (ECB) provede v tomto týdnu mimořádnou revizi programu nouzového financování řeckých bank. S odvoláním na dva nejmenované činitele o tom informovala agentura Bloomberg. Centrální banka tak podle ní zvyšuje tlak na vládu v Aténách, aby dodržovala závazky spojené s mezinárodním záchranným programem.

Program nouzového financování ELA (Emergency Liquidity Assistance) nabízejí národní centrální banky v eurozóně komerčním bankám, které mají problémy s likviditou. Mechanismus ovšem vyžaduje souhlas ze strany ECB.

Rada guvernérů ECB se na svém zasedání minulý čtvrtek na Kypru rozhodla posuzovat potřeby řeckých bank týkající se jejich likvidity každý týden namísto řádného dvoutýdenního režimu, sdělil jeden ze zdrojů.

Další revize se tak prý uskuteční tento týden ve středu nebo ve čtvrtek, přičemž mechanismus pro řecké banky chce Rada napříště sledovat důkladněji, sdělil také zdroj.

ECB v minulých týdnech několikrát rozhodovala o navýšení částky, které mají řecké banky v rámci tohoto programu k dispozici. Prezident ECB Mario Draghi ve čtvrtek sdělil, že Rada guvernérů rozhodla zvýšit objem prostředků dostupných v tomto programu o půl miliardy na 68,8 miliardy eur.

Řecko v únoru dosáhlo dohody o prodloužení záchranného programu, bez nějž by se země pravděpodobně přiblížila státnímu bankrotu. Nejmenovaný zdroj z ECB dnes agentuře Reuters sdělil, že hladiny vkladů v řeckých bankách se od té doby zřejmě ustálily. Některé dny sice provázel odliv vkladů, v jiných dnech byl prý ale trend opačný.