Řecko bude v případu tureckých vojáků-azylantů respektovat lidská práva

řecká policie kontroluje tureckého Černého jestřába, v němž přiletělo osm vojáků a hned po přistání požádalo o azyl

řecká policie kontroluje tureckého Černého jestřába, v němž přiletělo osm vojáků a hned po přistání požádalo o azyl Zdroj: ctk

Řecký premiér Alexis Tsipras prohlásil, že případ osmi tureckých vojáků, kteří po pátečním neúspěšném pokusu o převrat uprchli do Řecka, bude posouzen v souladu s mezinárodním azylovým právem a dohodami o lidských právech. Turecko již dříve požádalo o jejich vydání. Stroj, kterým vojáci na sever Řecka dorazili, už se vrátil do Turecka.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v sobotu na twitteru uvedl, že muži budou z Řecka skutečně vyhoštěni. Potvrdil mu to prý telefonicky jeho řecký protějšek. Řecko ale formálně tento krok zatím nepotvrdilo. Řecký premiér Tsipras v sobotním večerním telefonickém rozhovoru tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi řekl, že Řecko posoudí případ tureckých vojáků „rychle“. Právníci v řecké televizi ale prohlašovali, že by to mohlo trvat i několik týdnů.

Erdogan v rozhovoru Tsiprasovi poděkoval také za to, že premiér zmařený pokus o státní převrat v Turecku už v sobotu odsoudil. Skupina osmi tureckých vojáků přiletěla v sobotu do řeckého přístavního města Alexandrupolis vrtulníkem. Posádka byla následně zadržena kvůli ilegálnímu vstupu do země a požádala o azyl.

Samotnou helikoptéru už si Turecko mezitím vyzvedlo. V sobotu pozdě večer na letišti v Alexandrupolis přistál další vojenský vrtulník. Jeho osádka zkontrolovala stav stroje a obě helikoptéry pak odletěly do Turecka, uvedla řecká média.