Řecko je jen krůček od krachu, rating se propadl na dno

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz, kolaz E15

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila úvěrovou známku Řecka na C z dosavadního stupně CCC a uvedla, že v nejbližší době čeká u země "s vysokou pravděpodobností" stav technické platební neschopnosti. Agentura tím reagovala na dohodu o snížení řeckého dluhu u soukromých věřitelů.

Fitch již loni v létě dala najevo, že po dohodě o oddlužení dočasně přeřadí Řecko do kategorie „omezené platební neschopnosti“. Dočasné přeřazení řeckého ratingu do kategorie „omezené“ nebo „selektivní“ platební neschopnosti nedávno signalizovala i další světová ratingová agentura Standard & Poor's. Podle agentur to plyne z toho, že dohoda o „dobrovolném“ odpisu podstatné hodnoty řeckých dluhopisů bude uplatněna i na ty investory, kteří se k nepřipojí.

Fitch uvedla, že po dokončení výměny dosavadních řeckých dluhopisů za nové o zhruba poloviční nominální hodnotě a s nižšími úroky řecký rating přeřadí do kategorie „omezené platební neschopnosti“ (restricted default). Poté udělí Řecku nový rating, „na úrovni odpovídající tomu, jak agentura hodnotí strukturu dluhu a úvěrový profil země“ v nové situaci.

Řecko chce dokončit výměnu dluhopisů do zhruba 10. března, řekl v úterý večer řecký premiér Lukas Papadimos. Jeho vláda zároveň poslala do parlamentu návrh zákona, který k výměně dluhopisů donutí i ty investory, kteří s ní nesouhlasí.

Nové ekonomické údaje posílily obavy z propadu eurozóny do recese a trh nadále trápí situace v Řecku, i přesto, že mu už ministři zemí měnové unie schválili druhý záchranný balík. Západoevropské akciové burzy proto dál oslabovaly.