Řecko nepřineslo žádný nový návrh, prý bude „možná“ ve středu

Řecko, vlajka

Řecko, vlajka Zdroj: ctk

Řecko dnes před mimořádným summitem eurozóny v Bruselu překvapivě nepřineslo žádné nové písemné návrhy na dohodu o mezinárodní finanční pomoci této zadlužené zemi. Řecká delegace se podle Reuters omezila jen na mlhavý slib, že tak učiní "možná" ve středu. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz potvrdil, že týž den má řecký premiér Alexis Tsipras vystoupit na půdě parlamentu.

V Bruselu se má večer uskutečnit summit zemí eurozóny poprvé od nedělního referenda v Řecku, ve kterém více než tři pětiny voličů odmítly červnové návrhy mezinárodních věřitelů. Tsipras má nabídnout nové představy své vlády, které podle řeckého tisku zahrnují odklady v reformách a úsporných opatřeních. Podle agentury ANSA navíc hodlá žádat o překlenovací půjčku, aby se zabránilo státnímu bankrotu (viz tabulka).

V Bruselu před vrcholnou schůzkou jedná euroskupina, tedy ministři financí 19 zemí eurozóny. Podle pařížské odbočky listu Financial Times nový řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos nepředložil nové písemné návrhy, ale přišel s „dobrou prezentací“. Podle ANSA ministry financí zemí eurozóny tento přístup „rozčílil“.

Tsipras požádá o půjčku na splácení dluhů, prý chce sedm miliard eur
Atény nutně potřebují peníze na nouzové financování a splácení dluhů, aby se vyhnuly platební neschopnosti. Řecký premiér Alexis Tsipras chce údajně požádat Brusel o překlenovací půjčku ve výši sedm miliard eur (téměř 190 miliard korun). Uvedla to agentura ANSA s odvoláním na své zdroje. Brusel už mezitím vzkázal, že bude chtít znát další postup Řecka při řešení dluhové krize. O Řecku bude jednat eurozóna dnes večer.