Řecko netrpělivě čeká na tři desítky miliard eur

Řecká vláda

Řecká vláda Zdroj: reuters

Ministři financí eurozóny zatím neuvolnili další peníze pro Řecko, přestože Atény v neděli večer schválily úsporný rozpočet na příští rok a už dříve v týdnu balík reforem. Problémem stále zůstává udržitelnost dluhů.

„Současný výkon Řecka na mne učinil dojem. Řecko směřuje k tomu, že krok za krokem splní své závazky,“ podotkl šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker. Uvedl, že základy dlouho očekávané zprávy věřitelů jsou pozitivní.

Ministři financí zemí eurozóny přesto na pondělním jednání podle očekávání nerozhodli o uvolnění dalších miliard eur ze záchranného balíku pro Řecko. Juncker novinářům řekl, že 20. listopadu se uskuteční mimořádná schůzka.

Jak se mění přízeň řeckých voličůJak se mění přízeň řeckých voličů | E15

Řecko čeká na poskytnutí více než tří desítek miliard eur a premiér Antonis Samaras varoval, že bez pomoci dojdou zemi peníze do několika dnů. Před průtahy varovali i někteří odborníci, podle nichž jimi řecká ekonomika ještě více utrpí. „Všichni chceme Řecku pomoci, nesmíme se ale nechat dostat pod tlak,“ řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Atény už dříve uvedly, že pokud nedostanou finance včas, pokusí se je získat na trzích vydáním dluhopisů s velmi krátkou lhůtou splatnosti.

V zemi panuje poměrně vyhrocená atmosféra, schvalování škrtů provázely velké protesty. Koalici se při dvou klíčových hlasováních nepoŘecko dařilo zcela udržet jednotu. Řekové mají pocit, že splnili vše, co mohli, a nyní je řada na Evropské unii, podotýkají komentátoři. Nespokojenost lidí ještě rozdmýchává opozice. Lídr radikálně levicové strany Syriza Alexis Tsipras tvrdí, že vláda uskutečňuje plán německé kancléřky Angely Merkelové učinit z Řecka dluhovou kolonii. Podle něj nové škrty povedou k tomu, že si Řekové letos v zimě nebudou moci dovolit ani základní zboží.

Čtěte také:

Řecký parlament schválil úsporný rozpočet na příští rok

Bez práce je už více než čtvrtina Řeků

Začal perný řecký týden. Politici řeší škrty, odboráři stávkují

Premiér je však přesvědčen, že přijatá opatření udrží zadlužený stát v eurozóně. Podle schváleného plánu by měl rozpočtový deficit v příštím roce klesnout z letošních 6,6 procenta HDP na 5,2 procenta. Atény přitom nadále počítají se špatnou kondicí ekonomiky, čekají, že příští rok poklesne o 4,5 procenta. Kabinet rovněž odhaduje, že míra nezaměstnanosti bude v příštím roce ke 23 procentům. Samaras slíbil, že se za pomoci „ekonomické diplomacie“ pokusí do Řecka přilákat více investorů.

Extremisté na vzestupu

Radikálně pravicová strana Zlatý úsvit, která se v letošních volbách dostala do parlamentu, si od hlasování opět polepšila. Podle aktuálního průzkumu agentury Kapa Research by ji volilo více než deset procent Řeků. Další říjnová sonda jí dokonce připisuje čtrnáctiprocentní podporu. „Byly nás hrstky, potom pár set. Teď jsou nás tisíce, a to je teprve začátek,“ promluvil na víkendovém shromáždění ke svým příznivcům lídr strany Nikolaos Michaloliakos. Partaj si popularitu získává kritikou úspor, zkorumpovaných politiků a ilegálních přistěhovalců.