Řecko neuhradí splátku MMF, potvrdil Varufakis. Doufá ale v dohodu

řecký ministr financí Janis Varufakis

řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk/AP

Řecký ministr financí Janis Varufakis potvrdil, že Atény dnes neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu dlužnou splátku ve výši zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard korun). Dodal ale, že Řecko stále doufá v dohodu s mezinárodními věřiteli. Premiér Alexis Tsipras nyní zvažuje návrh řešení řecké dluhové krize, který na poslední chvíli předložil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Pokud Řecko splátku skutečně neuhradí, hodlá podle agentury Reuters šéfka fondu Christine Lagardeová okamžitě po skončení úředních hodin ve Washingtonu informovat Výkonnou radu MMF, že Atény jsou v prodlení s platbou. Řecko by se tak mohlo stát první vyspělou ekonomikou, která včas nesplatí půjčku od MMF. Zařadilo by se tím k zemím jako je Zimbabwe, Súdán či Kuba.

Juncker nyní ve snaze o vyřešení řecké krize navrhuje, aby premiér Tsipras zaslal písemný souhlas s podmínkami věřitelů. Pak by šéf Evropské komise svolal mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny. To by mělo schválit poskytnutí finanční pomoci, která by odvrátila platební neschopnost Řecka.

Podle agentury DPA se očekává, že k novému návrhu se odpoledne vyjádří mluvčí řecké vlády. Dosavadní informace z médií však signalizují, že se Tsipras k návrhu staví negativně. „V posledních hodinách nastal velký posun směrem k novému návrhu,“ řekl nicméně agentuře Reuters nejmenovaný řecký činitel.

Situace kolem Řecka se zdramatizovala poté, co Tsipras o víkendu přerušil jednání s věřiteli a podmínil dohodu referendem, které se bude konat tuto neděli. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet už dnes. Evropská centrální banka (ECB) navíc přestala zvyšovat nouzové financování (ELA) pro řecké banky, což Atény přinutilo finanční ústavy na týden uzavřít.

Tsipras má podle Junckerova posledního návrhu rovněž souhlasit s tím, že začne podporovat přijetí dohody s věřiteli v nedělním referendu. Zatím však nic nenaznačuje, že by řecký premiér změnil svůj postoj k podmínkám věřitelů, které dříve označil za „ponížení“ Řecka. „Alexis Tsipras bude v neděli hlasovat pro ne,“ uvedl jeden z představitelů řecké vlády, který současně potvrdil, že Atény Junckerův návrh obdržely.

Merkelová uzemnila naděje na dohodu na poslední chvíli, když řekla, že o žádné nové nabídce neví. „Tento večer přesně o půlnoci středoevropského času záchranný program (eurozóny pro Řecko) vyprší. A já si nejsem vědoma žádného reálného náznaku čehokoli jiného,“ uvedla Merkelová na tiskové konferenci při návštěvě kosovského premiéra. „Je ale jasné, že i po půlnoci zůstanou otevřeny komunikační kanály…, takže dveře budou dál otevřené k jednání,“ dodala.

Insolvence za dveřmi

Očekává se, že Řecko neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard korun). V takovém případě hodlá podle agentury Reuters šéfka fondu Christine Lagardeová okamžitě po skončení úředních hodin ve Washingtonu informovat Výkonnou radu MMF, že Atény se nacházejí v prodlení. Řecko by se tak mohlo stát první vyspělou ekonomikou, která včas nesplatí půjčku od MMF. Zařadilo by se tím pádem mezi země, jako jsou Zimbabwe, Súdán či Kuba.

Francouzský ministr financí Michel Sapin dnes uvedl, že Řecko má i nadále své místo v eurozóně. Případný odchod Řecka z eurozóny by ale podle něj pro zbytek Evropy neznamenal žádné drama. Ministr rovněž prohlásil, že pondělní propad na finančních trzích byl prostou korekcí předchozího růstu.

Akciové trhy v eurozóně v pondělí kvůli řecké krizi utrpěly nejprudší jednodenní pokles od roku 2011. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, se propadl o 4,2 procenta a uzavřel na 3468,9 bodu. Během dnešního obchodování nejprve oslabil o více než procento, ale po zprávě, že řecká vláda zvažuje nový návrh, ztrátu zmírnil na 0,4 procenta. „Někde hluboko dole existuje pocit, že bude před vypršením konečného termínu dosaženo určitého kompromisu. Tak to v eurozóně chodí,“ poznamenal analytik David Madden ze společnosti IG.