Řecko nezaplatilo další splátku MMF. Neuhradilo už dvě miliardy eur

řecký premiér Alexis Tsipras

řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Řecko v pondělí neuhradilo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) další splátku, a to ve výši 456 milionů eur (přes 12 miliard korun). Silně zadlužené Řecko se již na konci června stalo první vyspělou zemí, která fondu přestala včas splácet dluhy.

Atény 30. června MMF neuhradily splátku ve výši téměř 1,6 miliardy eur. Celkový objem zmeškaných splátek tak nyní dosahuje zhruba dvou miliard eur. Podle mluvčího fondu se bude vedení MMF v „příštích týdnech“ zabývat řeckou žádostí o prodloužení termínu pro uhrazení červnové splátky, napsala agentura DPA.

Eurozóna v pondělí předběžně souhlasila s třetím záchranným programem pro Řecko. Jednání o tomto programu však mohou začít až poté, co řecký parlament dnes či ve středu přijme první balík reforem.

Eurozóna jedná o půjčce

Do doby, než tato jednání skončí, má pomoci Řecko udržet finančně nad vodou krátkodobá půjčka.

Možnou podobou takové půjčky se nyní zabývají experti eurozóny. Jednou z variant je použití prostředků ze staršího evropského nástroje známého jako Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Za půjčky z něj ručí všechny země EU, Česka by se to týkalo v rozsahu 1,13 procenta.

MMF v pondělí uvedl, že je připraven spolupracovat na řešení řecké dluhové krize s řeckými úřady i s evropskými partnery.