Řecko potřebuje peníze už teď: prosí o překlenovací úvěr

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Řecká vláda usiluje o překlenovací úvěr od zahraničních věřitelů, aby měla finanční prostředky na pokrytí státních výdajů během srpna. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj z řeckého ministerstva financí. Řecku hrozí, že mu v nadcházejících týdnech dojdou peníze. Mise mezinárodních věřitelů se teprve chystá do Atén, aby posoudila, jak si země stojí v plnění dohodnutých podmínek pomoci. Uvolnění další tranše se očekávalo až v září.

„Usilovně se snažíme, abychom si ten překlenovací úvěr zajistili až do září,“ poznamenal zdroj, který novináře informoval pod podmínkou zachování anonymity.

Atény jsou od roku 2010 závislé na finanční pomoci ze zahraničí. Země teď spoléhá na další část sjednané pomoci, kterou má slíbenou od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Mise mezinárodních věřitelů má do Atén dorazit nejpozději začátkem příštího týdne. Evropští partneři Řecka slíbili, že najdou řešení, jak pokrýt finanční potřeby Řecka do dokonce srpna. Zatím ale neupřesnili, jak to provedou a v jakém časovém horizontu.