Řecko prý spěchá s privatizací. Letiště získají Němci, přístav asi Číňané

Přístav v řeckém Pireu

Přístav v řeckém Pireu Zdroj: Nikolaos Diakidis via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 de)

Řecko je ochotno rychle dokončit dohodu za 1,2 miliardy eur (32,8 miliardy korun), na jejímž základě má německá společnost Fraport provozovat regionální letiště v Řecku. Vláda je navíc připravena také znovu otevřít privatizaci velkého podílu v přístavu Pireus, uvádí agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z řecké privatizační agentury HRADF.

Další postup privatizace řeckého státního majetku je nejistý od začátku letošního roku, kdy se ujala funkce současná levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase. Plány na pokračování velkého prodeje majetku jsou zřejmě dalším ústupkem, který vláda nabídla věřitelům, aby si zajistila vyplacení slíbené finanční pomoci.

„Ta záležitost s regionálními letišti bude dokončena okamžitě,“ poznamenal zdroj. Oficiální oznámení by mělo být podle něj zveřejněno do 15. května.

Atény by také podle zdroje měly v nejbližších dnech stanovit užší seznam investorů, kteří budou vyzváni, aby do července předložili závazné nabídky na koupi podílu v největším řeckém přístavu Pireus.

Zájemce má získat podíl 51 procent s možností zvýšit ho do pěti let na 67 procent. Mezi pěti prioritními zájemci je čínská společnost Cosco Group, která již v přístavu provozuje dvě nákladní mola.

Přístavy ochromí stávka

Na protest proti plánované privatizaci přístavů Pireus a Soluň už ale zaměstnanci přístavů v Řecku vyhlásili na čtvrtek čtyřiadvacetihodinovou stávku.

Řecká ministerstva financí, dopravy a hospodářství, kterých se privatizace zmíněného majetku týká, se ke zprávě agentury Reuters odmítla vyjádřit.

Fraport, který mimo jiné provozuje mezinárodní letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, a řecká energetická společnost Copelouzos se loni s privatizační agenturou dohodly, že budou provozovat letiště v turistických destinacích, včetně ostrova Korfu.

Dohoda byla jednou z největších privatizačních smluv v Řecku od začátku dluhové krize. Podle dohody investuje německo-řecká skupina v příštích čtyřech letech zhruba 330 milionů eur do modernizace letišť a 40 let je bude mít v pronájmu.