Řecko začalo s privatizací. Na sázkařském monopolu vydělá i Komárek se Šmejcem

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: CTK

Řecký parlament schválil zákon, kterým dokončil první prodej státního majetku pod současnou levicovou vládou. Dominantní sázková firma OPAP díky novému zákonu definitivně získala jedinou licenci na dostihové sázení. V OPAP vlastní podíl česká investiční skupina KKCG a investor Jiří Šmejc.

Vláda pod vedením levicové strany Syriza vstoupila do úřadu v lednu a slíbila, že zruší mezinárodní záchranný program. V srpnu však obrátila a podepsala dohodu o třetím záchranném programu. Letos v září pak Syriza opět vyhrála parlamentní volby.

Privatizace byla důležitou součástí záchranných programů pro Řecko od roku 2010. Aténám se však nedařilo dokončit dohody. V letech 2011 až 2015 země získala z privatizace 3,5 miliardy eur (83,6 miliardy korun), cílem přitom bylo získat 50 miliard eur.

Dohoda mezi jednou z největších evropských sázkových firem a řeckou privatizační agenturou HRADF má hodnotu 40 milionů eur. Podepsána byla již v dubnu, její stvrzení zákonodárci však bylo zpožděno kvůli zdlouhavým jednáním o záchranné pomoci země s jejími věřiteli.

Parlament musel schválit ukončení činnosti ztrátové státní skupiny ODIE, která provozovala sázení na koňské dostihy. Hlasování se uskutečnilo až nyní, tedy o šest měsíců později, než byla uzavřena dohoda s OPAP. Podle Řecka prodej licence pomůže snížit veřejný dluh a ochrání pracovní místa v odvětví. Bude také přínosem pro obce.

Řecko v roce 2013 prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta vedené Šmejcem a řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem

„Koncese bude mít více finančních a ekonomických přínosů pro stát,“ uvedl námětek ministra financí Tryfon Alexiadis. „Očekává se, že soukromý investor vnese do podnikání nový život a pomůže mu k růstu.“

OPAP je jednou z nejziskovějších firem v zemi. Má monopol na sportovní sázky do roku 2020 a loterie do roku 2030. Podle dohody bude také platit daň 30 procent z hrubých příjmů ze sázení na koňské dostihy. V roce 2013 příjmy ze sázek na dostihy činily 65,4 milionu eur.

Atény minulý týden, před zahájením první revize plnění nového záchranného programu v objemu 86 miliard eur, přijaly první sadu reforem, která snížila penze a zvýšila věk odchodu do důchodu.

Řecko v roce 2013 prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta vedené Šmejcem a řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizační akcí v Řecku od záchrany této zadlužené země z peněz Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2010. Letos v dubnu pak česká investiční skupina KKCG oznámila, že zvýšila podíl ve společnosti Emma Delta na 44,7 procenta. Stala se tak jejím největším jednotlivým investorem.

Kostas Tsivos: Řecko před volbami prožívá krizi v krizi