Řecký parlament schválil vracení migrantů do Turecka

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos Zdroj: ctk/ap

Řecký parlament dnes dal zelenou vracení migrantů z Řecka do Turecka, když schválil ve zrychleném řízení příslušný zákon. Informovala o tom agentura DPA. Pro zákon hlasovalo 169 ze 300 poslanců, 107 jich bylo proti. S vracením migrantů do Turecka se má začít v pondělí. Německo dnes oznámilo, že v pondělí přijme první desítky Syřanů z Turecka.

Zákon vychází z dohody Bruselu s Ankarou, že běženci, kteří připlují po 20. březnu z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni do Turecka. Za každého Syřana má Evropská unie přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

Uprchlíci budou moci být vraceni zpět i proti jejich vůli. Případ každého běžence ale musí být přezkoumáván individuálně. Text návrhu zákona vychází ze směrnice EU týkající se udělování azylu osobám prchajícím před násilím v zemích původu a seznamu takzvaných bezpečných třetích států, jejichž občanům už právo na azyl nemá být přiznáváno.

Růst napětí

Před plánovaným pondělním zahájením vracení migrantů roste už přes týden napětí v uprchlických centrech v Řecku, kde jsou od 20. března běženci drženi a odkud nesmí odejít. Dnes například na ostrově Chios několik stovek uprchlíků strhlo plot kolem střediska a vydalo se k přístavu, z něhož před 20. březnem trajekty převážely uprchlíky do vnitrozemí, odkud pak běženci pokračovali do západní Evropy.

V přístavu Pireus, kde se nyní tísní na 5600 migrantů, bylo dnes v noci několik lidí zraněno po potyčkách mezi Syřany a Afghánci. Na deset tisíc uprchlíků stále čeká v táboře Idomeni a domáhá se otevření makedonských hranic, tento týden například blokováním železnice. V současné době je v Řecku přes 52 tisíc uprchlíků, kteří se tam nahromadili po uzavření takzvané balkánské trasy, po níž loni do Evropy přišlo přes milion běženců.