Řečtí aktivisté nezákonně připojují neplatiče k elektřině

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

S růstem nezaměstnanosti v Řecku stoupá i podpora hnutí Nebudu platit, které svoji činnost výmluvně popisuje v názvu. V současnosti se k němu podle některých zdrojů hlásí přes deset tisíc lidí. Od roku 2011 uskutečnili řadu akcí a právě budí rozruch připojováním neplatičů k elektřině.

Aktivisté v reakci na drastické vládní škrty už v minulosti dokázali, že bojovat lze proti spoustě plateb – mýtnému, jízdnému v MHD nebo poplatkům za lékařskou péči.

V aténském metru kdysi na protest proti růstu cen přikryli automaty na jízdenky igelitovými pytli, aby je pasažéři nemohli použít. Někteří lékaři v nemocnicích odmítali vybírat poplatky. Na dálnicích rebelové pořádali blokády mýtnic a přerušovali jim elektřinu.

V poslední době se ale členové hnutí věnují především opačné aktivitě. Nelegálně tak pomohli už stovkám rodin, které se kvůli neplacení účtů ocitly bez elektrické energie. To je však jen zlomek z celkového množství. Největší řecký dodavatel elektřiny na jaře připustil, že každý den přeruší dodávky zhruba tisícovce domácností.

Vláda aktivisty a jejich příznivce varuje, že vyhýbání se placení daní a poplatků řecké problémy jen dále prohloubí. „Partyzáni“ mají kvůli své činnosti na kontě mnoho žalob. Velké množství Řeků ale jejich činy schvaluje.

„Musíme porušovat nebo nerespektovat zákon, který říká, že tisíce lidí nebudou mít elektřinu na vaření, na sledování televize nebo na puštění klimatizace,“ vysvětloval serveru Russia Today ekonom z kyperské univerzity Leonidas Vatikiotis.