Referendum přibrzdilo skotskou ekonomiku, obchodníci šli jinam

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Iain Farrell, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Nejistota ohledně výsledku zářijového referenda o nezávislosti odkládala Skotsku řadu potenciálních investorů. Ukazují to data společnosti Creditsafe, podle nichž počet nových obchodníků ve Skotsku v končícím roce 2014 výrazně zaostal za zbytkem Velké Británie.

Novou prodejnu v Británii letos otevřelo deset tisíc obchodníků. Podnikání ve Skotsku ale stagnovalo a někde i klesalo, na růstu se podílely jen Anglie, Wales a Severní Irsko. Skotská města v žebříčku růstu počtu obchodníků ovládla posledních deset míst, Glasgow skončilo 23. a Edinburgh až 44.

Data Creditsafe následují po nedávné zprávě oborové asociace Scottish Retail Consortium, podle níž se v listopadu navzdory vrcholící sezóně předvánočních nákupů a stoupajícímu počtu zákazníků propadly tržby skotských obchodníků meziročně o 2,6 procenta.

Británie roste

Podle Creditsafe byl přitom letošek pro obchodníky jinde v Británii velmi úspěšný. „V posledních 12 měsících jsme v maloobchodu zaznamenali po obtížném roce 2013 výrazný růst,“ uvedla provozní šéfka organizace Rachel Mainwaring.

„Je zde ale rozdíl v tempu růstu v Anglii a ve Skotsku. Expanze ve Skotsku je v průměru mnohem slabší než v Anglii. To naznačuje, že referendum mělo dopad na náladu obchodníků,“ dodala.

Poradenská společnosti EY odhaduje, že skotská ekonomika letos poroste o 2,8 procenta – nejvíce od roku 2007. Příští rok ale tempo růstu zpomalí na dvě procenta a bude tak slabší než v Británii jako celku.