Řekové se jako první z EU dohodli s Íránci na nákupech ropy

Ropný tanker

Ropný tanker Zdroj: CC BY 2.0; Roel Hemkes

Největší řecká rafinerská společnost Hellenic Petroleum se stala prvním podnikem v Evropě, který se dohodl s Íránem na obnovení nákupu jeho ropy po zrušení mezinárodních sankcí vůči Teheránu. Řecký ministr energetiky Panos Skurletis po jednání s náměstkem íránského ministra ropného průmyslu řekl, že Írán považuje Řecko za vstupní bránu pro návrat své ropy na evropský trh.

Hellenic Petroleum začne v rámci dnešní dohody kupovat ropu od íránského státního ropného podniku NIOC okamžitě a také splatí svůj starý dluh vůči němu, uvedla večer řecká firma. Hellenic Petroleum byla před zavedením sankcí v roce 2011 významným odběratelem íránské ropy, která se podílela na dovozu ropy do Řecka zhruba 20 procenty. Společnost při tom Íránu ještě dluží asi 600 milionů dolarů (15 miliard korun), které po vstupu sankcí v platnost nesměla uhradit.

Skurletis po jednání s íránským činitelem řekl, že dohoda na splacení dluhu otevře cestu k posílení vzájemné spolupráce. „Jsou Řecku příznivě nakloněni a domnívají se, že pro ně můžeme být branou pro obnovený vstup na evropský trh,“ řekl Skurletis o Íránu agentuře Reuters. Dodal, že řecký premiér Alexis Tsipras plánuje v únoru návštěvu Íránu.

Írán před zavedením sankcí prodával evropským rafineriím v Řecku, Itálii a Španělsku až 800 tisíc barelů ropy denně. Spojené státy a Evropská unie o minulém víkendu oznámily, že končí se sankcemi, které byly zavedeny kvůli íránskému jadernému programu. Teherán hned nato nařídil zvýšit domácí těžbu ropy o půl milionů barelů denně. Evropské firmy zatím s nákupem íránské ropy nespěchají. Vyřešení právních otázek kolem zrušení sankcí totiž potrvá ještě týdny, uvedl Reuters.