Renzi slibuje silnější Itálii. Plánuje rychlé reformy pracovního trhu

Matteo Renzi

Matteo Renzi Zdroj: Profimedia.cz

Italský premiér Matteo Renzi slibuje, že rychle zahájí potřebné reformy. Legislativu, která má zajistit tvorbu pracovních míst, chce mít hotovou před bilaterálním summitem s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, plánovaným na příští měsíc. Itálie podle Renziho musí ukázat EU sílu a po letech úspor diktovaných z Berlína propagovat cestu zaměstnanosti a růstu.

„Chceme Evropu, kde Itálie jen nedostává instrukce, ale také přináší zásadní příspěvky,“ podotkl nejmladší italský premiér v historii, jenž se snaží profilovat jako iniciátor změn. K posílení Říma v rámci unie chce využít evropského předsednictví, které Itálie převezme v létě.

Renzi získal premiérskou funkci poté, co byl v prosinci zvolen lídrem Demokratické strany, která v půlce února přiměla k demisi Enrika Lettu. Tento týden pro svůj kabinet zajistil důvěru parlamentu.

Zpružnění trhu práce patrně bude jeho prvním úkolem. Nezaměstnanost v zemi dosahuje dvanácti procent, mezi mladými jsou bez práce čtyři lidé z deseti. Starším pracovníkům na trvalý poměr totiž zákony skýtají jistotu, ale absolventi musejí pracovat na krátkodobé smlouvy s mizivými právy.

Něco se vám nelíbí? Pošlete premiérovi e-mail

Renzi také plánuje „gigantickou operaci“ ke zjednodušení daňového systému. Spekuluje se o tom, že možná nebude ctít unijní pravidlo o rozpočtovém schodku do tří procent HDP, aby měl prostor na investice. Vyjednávání ale zřejmě nebude na pořadu dne, dokud neodbaví reformy.

Nový ministr hospodářství Pier Carlo Padoan uvedl, že Itálie musí povzbudit hospodářský růst a zároveň snižovat veřejný dluh, jenž přesahuje 130 procent HDP. „Díky probíhající privatizaci a plánovaným reformám cíle dosáhneme,“ tvrdí. Podotkl, že deficit letos klesne na 2,6 procenta HDP.

Vládní agendu může ovlivnit i veřejnost zklamaná dosavadní politikou. Renzi zřídil e-mailovou schránku, kam Italové mohou zasílat dotazy a svěřovat se mu se svými problémy. „Pokud něco nefunguje dobře, dejte mi vědět na matteo@governo.it,“ vzkázal.