Republikáni odložili hlasování o americkém dluhu, nesehnali dost hlasů

ilustrační foto

ilustrační foto

Republikánům se včera oproti původnímu záměru nepodařilo ve Sněmovně reprezentantů hlasovat o jejich návrhu na zvýšení stropu pro státní dluh Spojených států ze současných 14,29 bilionu dolarů. Pro plán nesehnali dost hlasů kvůli odporu části konzervativních zákonodárců. Návrh nadto beztak nemá velkou naději v Senátu, který na rozdíl od sněmovny ovládají demokraté.

Řešení vleklé politické krize tak stále není na obzoru. Bez něj ale americká vláda po 2. srpnu nebude mít dost peněz na svůj provoz.

Sněmovna původně měla kolem 18:00 místního času (půlnoc SELČ) hlasovat o plánu republikánského šéfa Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera. Krátce předtím ale republikáni hlasování odložili. Šéfovi sněmovny se ani potom přes zvýšené úsilí nepodařilo přesvědčit konzervativní kolegy, že podpora jeho plánu má smysl. Nakonec proto republikáni hlasování zrušili zcela a budou v jednáních pokračovat dnes.

Republikánskému vedení sněmovny ztěžovalo přesvědčování kolegů mimo jiné to, že Kongres kvůli rozpočtovým úsporám zrušil americkou obdobu „porcování medvěda“, ve kterém si poslanci přihrávali peníze do svých okrsků. Odbojným zákonodárcům tak nemělo moc co nabídnout. Nyní je tak pravděpodobné, že Boehner svůj návrh upraví. Konzervativci odmítají další zadlužování, mimo jiné také požadují přijetí ústavního dodatku o vyrovnaném rozpočtu.

Boehner, jehož židle se po včerejším fiasku otřásá, chce strop pro státní dluh schvalovaný Kongresem zvýšit ve dvou krocích. Celkem by se při nich dosáhlo úspor kolem tří bilionů dolarů během deseti let. První navýšení stropu by mělo platnost zhruba na šest měsíců a představovalo by úsporu zhruba bilionu dolarů během deseti let. Pak by se jednalo o podobě zbylých rozpočtových škrtů.

Obama chce dlouhodobé řešení

Boehnerův plán odmítli i šéf Bílého domu Barack Obama a další demokraté. Chtějí dlouhodobější řešení. Obávají se totiž, že na přelomu roku by se drama kolem stropu pro dluh opakovalo znovu. Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid proto uvedl, že republikánský návrh je mrtvý, jakmile dorazí do horní komory Kongresu.

Reid v uplynulých dnech představil vlastní plán pro zvýšení stropu pro státní dluh, který podporuje Obama. To by přineslo úspory kolem 2,4 bilionu dolarů během deseti let. Zároveň by vládě poskytlo peníze do konce roku 2012. O dalším zvýšení stropu pro zadlužení by se tak hlasovalo až po prezidentských volbách v listopadu příštího roku. Republikánům ale vadí, že takové řešení by Obamovi dalo až do voleb volnou ruku ve vládních výdajích.

Američtí politici se tak ani po několika týdnech intenzivních jednání stále nepřibližují k řešení situace. Je tak možné, že se o víkendu budou snažit na poslední chvíli najít kompromis, než lhůta pro dohodu vyprší.

Bez věrohodného řešení USA hrozí snížení ratingu a dlouhodobá stagnace

V amerických médiích se tak stále více diskutuje o dopadech poklesu hodnocení schopnosti země splácet závazky, kterým USA pohrozily ratingové agentury, pokud politici nedospějí k věrohodnému řešení krize. Nejčernější předpovědi přitom mluví o tom, že by pak americkému hospodářství hrozila dlouhá stagnace. Zároveň by se zemi mohly výrazně prodražit další půjčky.

Američané jsou s tím, co předvádějí politici, značně nespokojeni. Jenom čtyři z deseti podporují způsob, jakým se v krizi chová Obama. Boehner ale má ještě nižší podporu. Jeho kroky schvaluje 31 procent obyvatel Spojených států. Vyplývá to z průzkumu deníku USA Today a Gallupova ústavu.