Republikáni se pomalu sjednocují na Romneym

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: profimedia.cz

Poté, co favorit republikánských primárek Mitt Romney hladce zvítězil v Illinois, podařilo se mu dosáhnout dalšího úspěchu. Exguvernérovi státu Massachusetts se podařilo získat sympatie někdejšího floridského guvernéra Jeba Bushe. Respektovaný republikán vyzval ostatní, aby se soustředili na jednoho kandidáta. Analytici míní, že podpora Bushe, o kterém se nejednou v těžkých chvílích primárek hovořilo jako o možném náhradním kandidátovi, může skutečně mít velkou váhu.

Možnosti Romneyho protikandidátů na zisk potřebných 1144 delegátů jsou už v podstatě teoretické, mohou však uškodit jemu. Movitý uchazeč o prezidentské křeslo tedy hledá podporu u vlivných osobností. „Primárky se uskutečnily ve 34 státech a nyní je čas, aby se republikáni sjednotili kolem Romneyho a předali na podzim zprávu o fiskálním konzervatismu a tvorbě pracovních míst všem voličům,“ prohlásil Bush. Dodal, že Spojené státy čelí velkým výzvám. Potřebují podle něj lídra, který rozumí ekonomice a nepovažuje větší vládní regulace za odpověď na ně.

Proti byznysmenovi navíc přestala brojit organizace FreedomWorks napojená na konzervativní hnutí Tea Party. „Statistika mluví pro Mitta Romneyho,“ podotkl její viceprezident Russ Walker podle Washington Post, i když mu nevyjádřil přímou podporu.

Romney má podle jednoho z propočtů v tomto okamžiku podporu 563 delegátů. Druhý je s velkým odstupem někdejší senátor Rick Santorum – zaostává za Romneym o tři stovky hlasů.