Řím zastaví stavbu předražené linky metra, projekt provází korupční skandály

Metro v Římě

Metro v Římě Zdroj: CC BY 2.0: N i c o l a; Flickr

Metro v Římě
Metro v Římě
Koloseum po první fázi renovace
Koloseum po první fázi renovace
5
Fotogalerie

Římská městská rada odhlasovala zastavení financování třetí linky metra, jejíž výstavba celé roky zaostává za plánem. Náklady výrazně překročily rozpočet a celý projekt provází série korupčních skandálů, upozornila agentura Reuters.

Protestní Hnutí pěti hvězd, které převzalo kontrolu nad římskou radnicí v červnových obecních volbách, předem varovalo, že nemůže ospravedlnit pumpování veřejných peněz do tohoto železničního spojení. Slíbilo ale, že bude hledat náhradní řešení "odpovídající potřebám hlavního města v dopravě".

"Společnost Roma Metropolitane selhala ve své misi, vytváří obrovské náklady pro daňové poplatníky," prohlásila dnes římská starostka za Hnutí pěti hvězd Virginia Raggiová.

Trasa C římského metra tak skončí u Kolosea, místo aby pokračovala přes centrum až k Vatikánu. Do roku by tak měly být dobudovány jen tři stanice, dalších 14 už nikoli.

Projekt počítal s náklady ve výši 2,23 miliardy eur (60,3 miliardy korun). Ty se ale nakonec vyšplhaly na 2,97 miliardy eur (80,3 miliardy korun).

V souvislosti se stavbou je vyšetřováno již více než deset lidí pro podezření ze zpronevěry 270 milionů eur (7,3 miliardy korun).

Pro místní stavební firmy jde o další ránu ze strany Hnutí pěti hvězd, které již dříve stavbaře rozezlilo tím, že odmítlo podpořit kandidaturu na pořádání olympijských her v roce 2024. Olympiády bývají pro pořadatelská města vysoce nákladné.