Ropa nestačí: ve Venezuele dochází kvůli cenovým regulacím toaletní papír

Venezuela

Venezuela Zdroj: ctk

Po mléku, máslu, kávě a mouce v těchto dnech dochází ve venezuelských obchodech zásoby dalšího základního zboží - toaletního papíru. Podle ekonomů je důvodem výpadků vládní cenová regulace. Ve snaze zpřístupnit základní zboží nemajetným vláda prezidenta Nicoláse Madura drží ceny pod státní kontrolou. "Státem regulované ceny, které jsou nižší než ceny tržní, vždy vedou k nedostatku, jak tomu kdysi bývalo v Sovětském svazu," tvrdí Steve Hanke z univerzity Johnse Hopkinse.

Jihoamerická země bohatá na zásoby ropy se opakovaně potýká s výpadky základních druhů zboží, které začaly po roce 2003, kdy vláda nedávno zesnulého socialistického prezidenta Huga Cháveze zavedla kontroly cen a měny.

Ve venezuelských obchodech teď akutně chybí hlavně toaletní papír. Potřební si pomáhají, jak mohou, řada rodin kotouče měkkého papíru shání týdny. Podobnou situaci prý nepamatují v zemi desítky let.

Socialistická vláda v čele s Madurem viní z napětí na trhu protivládní síly a privátní sektor, které se prý snaží destabilizovat poměry a svrhnout vládu. Ministr obchodu Alejandro Fleming pro místní tiskovou agenturu AVN řekl, že za nedostatek toaletního papíru může „nadbytečná poptávka“ vyvolaná kampaní nepřátelských médií. Normální spotřeba se podle ministra pohybuje kolem 125 milionů rolí měsíčně, nynější poptávka je prý o 40 milionů rolí vyšší.

Venezuelské Národní shromáždění tento týden schválilo uvolnění 79 milionů dolarů, za což má do Venezuely z ciziny dorazit 39 milionů roliček toaletního papíru, 50 milionů balíčků hygienických vložek, deset milionů kostek mýdla, 17 milionů papírových plen a tři miliony tub zubní pasty.

Venezuelce trápí i výpadky proudu, inflace, která v loňském roce vystoupala na 20 procent, a také státní dluh ve výši 150 miliard dolarů, což představuje zhruba polovinu hrubého domácího produktu země. Venezuela má asi 29 milionů obyvatel.

Poslední Chávezovo vítězství. Už pro nástupce Nicoláse Madura