Ropa za obilí: Rusko rozjelo rozsáhlý obchod s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním Zdroj: kremlin.ru

Rusko začalo dodávat obilí, zařízení a stavební materiály do Íránu výměnou za íránskou ropu. Výměna je součástí barterové dohody mezi oběma zeměmi, hospodářské sankce uvalené na Írán tím prý porušovány nejsou, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

„Chtěl bych vás upozornit na zahájení dohody o výměně ropy za zboží,“ řekl Rjabkin ruským senátorům. „Dodáváme některé produkty výměnou za dodávky íránské ropy. Podle současného sankčního režimu to není zakázáno ani omezeno,“ řekl.

Írán je třetím největším odběratelem ruské pšenice. Obě strany jednaly o barterové dohodě od počátku loňského roku a zdroje agentury Reuters před rokem sdělily, že dohoda by mohla mít hodnotu až 20 miliard dolarů (519,7 miliardy korun). Rusko by údajně mohlo nakupovat až 500 tisíc barelů íránské ropy denně výměnou za své zboží a zařízení.

Rusko se připravuje na konec sankcí

Teherán nedávno dospěl s šesti velmocemi k rámcové dohodě, na jejímž základě by Teherán mohl omezit svůj sporný jaderný program. Definitivní smlouva by měla být podepsána do konce června. Mezinárodní společenství by pak na oplátku mohlo odstranit hospodářské sankce uvalené na Írán. Rusko doufá, že by z tohoto kroku mohlo mít prospěch.

Na ukončení sankcí by ovšem mohlo Rusko i tratit. Írán totiž sedí na rozsáhlých zásobách ropy, které nyní nemůže vyvážet, Uvolnění těchto zásob na trh by mohlo vyvolat další pokles cen ropy a zvýšit tlak na ruskou ekonomiku i rubl.