Rozpadne se trojka řeckých věřitelů? Odchod zvažuje ECB i MMF

Šéf ECB Mario Draghi

Šéf ECB Mario Draghi Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) uvažuje o tom, že opustí takzvanou trojku mezinárodních věřitelů, která řídí mezinárodní záchranný program pro Řecko. ECB v lednu oznámila plán nakupovat vládní dluhopisy na podporu ekonomiky eurozóny, což uvnitř banky vyvolalo obavy, že by mohl vést ke střetu zájmů.

„ECB využije tuto šanci odejít,“ napsal podle agentury Reuters německý deník Handelsblatt s odvoláním na nejmenovaný zdroj z německé vlády.

Hlavním úkolem ECB je udržovat kupní sílu eura, které v současnosti sdílí 19 evropských států včetně Řecka. Trojici mezinárodních věřitelů tvoří ještě Evropská komise a Mezinárodní měnový fond (MMF). Jejich investoři jezdí každé tři měsíce do Řecka ověřovat reformní a úsporné kroky v rámci záchranného programu, o který Řecko požádalo poté, co se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu.

Tsipras chce ještě jednat

Nová levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase ale minulý týden uvedla, že chce dojednat nové podmínky splácení dluhu. S inspektory trojky věřitelů chtějí Atény jednat za nových podmínek, sdělil v pátek Tsipras. Z Řecka přitom původně zaznělo, že Atény tyto inspektory už dále přijímat nebudou.

Handelsblatt s odvoláním na zdroje také napsal, že „trojku“ věřitelů by rád opustil i MMF, a to raději dříve než později. Jediným zbývajícím účastníkem by tak zbyla komise. Její nový předseda Jean-Claude Juncker se přitom podle německého listu domnívá, že trojka nemá světlou budoucnost, a uvažuje o mechanismu s větší demokratickou kontrolou.

Řecké akcie prudce rostou díky nadějím na dohodu
Díky nadějím na dohodu ohledně řeckého státního dluhu tamní akcie prudce posilují. Index aténské akciové burzy ATG vykazoval dopoledne nárůst o 4,6 procenta. Výrazný vzestup zaznamenaly ceny akcií bankovních společností.
Řecký ministr financí Janis Varufakis uvedl, že Atény nyní namísto odpisu řeckého dluhu navrhují jeho přeměnu na dluhopisy vázané na ekonomický růst.
Akciový index řeckého bankovního sektoru posílil o více než devět procent poté, co se minulý týden propadl na rekordní minimum. Vzhůru zamířily například akcie společností National Bank of Greece, Alpha Bank a Eurobank.
Naděje na dohodu ohledně řeckého dluhu vedly rovněž k prudkému poklesu výnosů u řeckých dluhopisů. U desetiletých vládních dluhopisů se výnosy snížily o zhruba 1,5 procentního bodu na 9,88 procenta.