Rozpočtový deficit USA bude možná lepší, než se čekalo

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: MarshalIN20 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rozpočtový deficit Spojených států má v letošním fiskálním roce činit 455 miliard dolarů (11,2 bilionu korun). Bílý dům prý očekává vyšší příjmy a nižší výdaje, mimo jiné i díky nižší inflaci. Nový odhad deficitu je o 128 miliard dolarů nižší než údaje z února.

V příštím fiskálním roce, který začne 1. října, má deficit činit 429 miliard dolarů, což je o 45 miliard méně než uváděl předchozí odhad. K poměru k HDP má schodek činit 2,3 procenta.

Graphical visualization of Us Government Debt To GDP

HDP se má letos zvednout o dvě procenta

V pravidelné revizi Bílý dům dodal, že hrubý domácí produkt se v letošním kalendářním roce má zvýšit o dvě procenta, v únoru přitom čekal růst až o tři procenta. Nižší růst způsobilo zimní počasí na začátku roku, které v prvním čtvrtletí téměř zastavilo ekonomickou aktivitu v zemi. Příští rok má HDP stoupnout o 2,9 procenta. Míra nezaměstnanosti se má letos snížit na 5,1 procenta, nyní činí 5,3 procenta.

Před lety i bilion dolarů

V loňském fiskálním roce deficit činil 483 miliard dolarů. Nový odhad je lepší, než odhad rozpočtového výboru Kongresu (CBO), který čeká letos schodek 486 miliard dolarů.

Během prvních čtyř let Obamova působení ve funkci přesahoval schodek rozpočtu hranici jednoho bilionu dolarů. V roce 2009 se kvůli hluboké recesi vyšplhal dokonce na rekordních 1,4 bilionu dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.