Rubio porazil v debatě Trumpa. Vyčetl mu zaměstnávání nelegálních Poláků

Marco Rubio

Marco Rubio Zdroj: CTK

Také poslední televizní debata pěti zbývajících uchazečů o republikánskou nominaci na amerického prezidenta potvrdila, že začíná jít do tuhého. Závod zatím vede realitní magnát Donald Trump, studiová scéna v Houstonu ale tentokrát patřila floridskému senátorovi Marku Rubiovi, který se do Trumpa pustil a nebral si žádné servítky.

Osočil ho z najímání nelegálních polských dělníků, odsoudil etiku jeho podnikání a zpochybnil jeho majetek a úspěšnost jeho obchodů, čímž si podle pozorovatelů jednoznačně vysloužil palmu vítěze poslední debaty.

Dvěma hvězdám večera zdatně sekundoval texaský senátor Ted Cruz, který nadále zlehčoval Trumpovo republikánství s odkazem na jeho názory na zahraniční politiku, které se pozoruhodně shodují s názory demokratické strany.

„Cruz je lhář a Rubio je mistr v zalykání se,“ nezdržoval se výběrem slov Trump, když odkazoval na tři roky starý Rubiův televizní výstup, kdy se vrhl po lahvi vody. Neurolog Ben Carson a guvernér Ohia s česko-chorvatskými kořeny John Kasich byli v debatě do počtu.

Výměna urážek pokračovala celý víkend po televizním klání, když Rubio Trumpovi vzkázal, že má nejhorší umělé opálení v Americe: „Když má Donald tak rád žaloby, možná by měl zažalovat toho, kdo může za jeho obličej.“

Clintonová si v Jižní Karolíně upevnila pozici
Hillary Clintonová porazila Bernieho Sanderse v primárkách v Jižní Karolíně rozdílem třídy, když získala 73,5 procenta. Podle mnohých analytiků je to důležité vítězství, ačkoli Sanders zatím zůstává ve hře. Před osmi lety Clintonová v Jižní Karolíně drtivě prohrála v souboji s Barackem Obamou.