Rupert Murdoch po skandálu ustoupil od převzetí televize BSkyB

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch

Globální společnost Ruperta Murdocha News Corporation ustoupila od záměru převzít celou britskou televizi BSkyB. Vyplývá to z dnešního prohlášení společnosti News Corporation. Proti obchodu se měl dnes kvůli odposlechovým skandálům kolem Murdochových médií vyslovit britský parlament. Vyšetřením celého skandálu pověřil britský premiér David Cameron soud. Ten vyslechne nejen vlastníky médií a novináře, ale také politiky.

„Domníváme se, že navrhované převzetí BSkyB společností News Corporation by prospělo oběma společnostem, ale je zjevné, že je příliš obtížné pokračovat v této atmosféře,“ uvedl v prohlášení zástupce šéfa News Corporation Chase Carey. Překvapivý obrat nastal několik hodin před tím, než měla o usnesení proti tomuto obchodu hlasovat Dolní sněmovna. Bezprecedentně pro ni chtěli hlasovat vládní konzervativci a liberální demokraté, stejně jako labouristická opozice.

Murdoch má nyní v Británii bulvární list The Sun, deník The Times a nedělník The Sunday Times. Vlastní také 39 procent zmíněné satelitní televize BSkyB a chtěl získat zbytek. Kvůli skandálu kolem odposlechů již obětoval nedělník News of the World (NoW).

Cameron: Odposlechy bude projednávat soud

Britský premiér David Cameron dnes také pověřil soudce Briana Levesona vyšetřením odposlechového skandálu. Soudce bude moci předvolávat novináře, politiky i vlastníky médií. Podle předsedy vlády budou muset všechny osoby předvolané Levesonem vypovídat pod přísahou.

Vyšetřování má začít co nejdříve a povedou ho prý uznávané osobnosti s odpovídajícími odbornými znalostmi. Šetření se bude zaměřovat na skandál kolem odposlechů pro Murdochův nedělník News of the World. Bude se také věnovat vztahům médií s politiky a policií, stejně jako selháním nynějšího systému regulace tisku.

Cameron dále hovořil o tom, že lidé zapletení do skandálu v News International, by se už neměli podílet na řízení britských médií. Z funkce šéfky této společnosti by podle něj měla odstoupit Rebekah Brooksová, která byla šéfredaktorkou News of the World v době odposlechů a která patří k nejbližším spolupracovnicím Ruperta Murdocha. Podle šéfa labouristické opozice Eda Milibanda je „urážkou“, že je stále ve své funkci.