Ruská armáda se na Krymu zmocnila dalších ukrajinských lodí

Ruská armáda se na Krymu zmocnila dalších ukrajinských lodí

Ruská armáda se na Krymu zmocnila dalších ukrajinských lodí Zdroj: CTK

Ruské vojenské námořnictvo se dnes zmocnilo ukrajinské výsadkové lodi Kosťantyn Olšanskyj, která kotví v zálivu Donuzlav na západě Krymu. Oznámil to list Ukrajinska pravda. Do útoku se zapojilo asi 200 ruských vojáků, kteří loď obsadili s použitím hlukových granátů a střelby do vzduchu. Část posádky se podle ukrajinského listu útočníkům vzdala a plavidlo opustila, zbytek přešel na ruskou stranu.

Ruský bojový člun se podle ukrajinských médií přiblížil i k ukrajinské minolovce Čerkasy, která kotví nedaleko. Ruské velení posádce ukrajinské lodi sdělilo, že v případě pokusu o odpor použije sílu. O osudu lodi zatím nejsou žádné informace. Dnes dopoledne už v zálivu Denizlav padla okupačním vojákům do rukou ukrajinská bojová loď Heničesk.

Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany dnes nařídila ministerstvu obrany stáhnout ukrajinské jednotky z Krymu. Oznámil to předseda parlamentu a úřadují prezident Oleksandr Turčynov. Život a zdraví ukrajinských vojáků jsou prý na Krymu v reálném ohrožení; ze stejného důvodu se mají evakuovat i jejich rodiny.

„Vláda dostala nařízeno postarat se o rozmístění rodin vojáků, jakož i všech lidí, kteří jsou dnes nuceni opustit své domovy kvůli nátlaku ruských okupačních vojsk,“ řekl Turčynov podle agentury Unian.

Turčynov před poslanci hovořil o „změně dislokace“ ukrajinských sil na okupovaném poloostrově, nicméně úřadující ministr obrany Ihor Teňuch podle ruských médií už vydal rozkaz o stažení všech ukrajinských jednotek z Krymu na kontinentální Ukrajinu.

Rusko ovládlo jedno z poslední základen na Krymu

Rozkaz následoval poté, co ruská vojska dnes ráno ovládla jedno z posledních vojenských zařízení Ukrajiny na anektovaném poloostrově, základnu námořní pěchoty ve Feodosiji na východním pobřeží Krymu.

Podle ruského ministerstva obrany v neděli vlála ruská vlajka nad 189 ukrajinskými armádními zařízeními na poloostrově. Ukrajina také přišla o kontrolu nad většinou svých lodí, zablokovaných v krymských přístavech a zátokách.