Ruská jednotka v Tádžikistánu má pohotovost, kvůli bojům v Afghánistánu

Ruská jednotka v Tádžikistánu

Ruská jednotka v Tádžikistánu Zdroj: Mil.ru

Ruské velení uvedlo do stavu zvýšené bojové pohotovosti svou jednotku umístěnou ve středoasijském Tádžikistánu. Napsala to agentura Interfax s odvoláním na zdroj z ruského ministerstva zahraničí. Důvodem je snaha posílit hranici mezi Tádžikistánem a Afghánistánem v souvislosti s aktivitou bojovníků Islámského státu ve střední Asii.

Rusko už přes deset let udržuje v Tádžikistánu 201. motostřeleckou divizi o síle asi 7500 mužů. Vojáci jsou rozmístěni v metropoli Dušanbe a ve městech Kulob a Kurgonteppa na jihozápadě země. Podle mezivládní rusko-tádžické smlouvy mají v zemi setrvat do roku 2042.

Podle Interfaxu byla nyní ruská vojska uvedena do stavu vyšší bojové pohotovosti pro případ zvýšené ochrany tádžicko-afghánských hranic. Ruští vojáci se zatím na ostraze hranic přímo nepodílejí, v případě potřeby jsou ale připraveni ve spolupráci s tádžickou armádou ochranu hranic zajistit, sdělili Interfaxu ruští diplomaté.

V Afghánistánu se v posledních měsících aktivizovali bojovníci hlásící se k Islámskému státu (IS). Podle místních zdrojů jde většinou o ozbrojence nespokojené s taktikou Talibanu, který dosud islamistické operace v Afghánistánu kontroloval. Na některých místech, zejména ve východoafghánské provincii Nangarhár, byly už zaznamenány bojové střety mezi Talibanem a IS.