Ruské lodi plují do Středomoří, zřejmě se chystá evakuace Rusů ze Sýrie

Ruská válečná loď

Ruská válečná loď Zdroj: profimedia.cz

Ruské vojenské námořnictvo vyslalo výsadkové plavidlo Novočerkassk k syrským břehům, kde se k němu připojí další dvě velké ruské vojenské lodě. Uvedla to dnes ruská média. Podle ruských diplomatických zdrojů, na které se odvolala agentura AP, Moskva chystá plán případné evakuace tisíců Rusů pobývajících v Sýrii, kde proti sobě od loňského jara bojují povstalci a síly syrského prezidenta Bašára Asada. Moskva sleduje vývoj syrské krize s rostoucí nervozitou.

Agentury ITAR-TASS a Interfax s odvoláním na nejmenovaného činitele z ruského generálního štábu uvedly, že výsadkové plavidlo Novočerkassk opustilo černomořský přístav Novorossijsk a zamířilo do syrského přístavu Tartús, kde má ruské námořnictvo jedinou základnu ve Středozemním moři. Do blízkosti Tartúsu, vzdáleného asi 220 kilometrů severozápadně od Damašku, by prý mělo doplout v první lednové dekádě.

Agentura AFP s odvoláním na stejné zdroje informovala, že na palubě Novočerkassku je jednotka pěchoty a vojenský materiál. Své domovské přístavy prý již opustily i další dvě výsadková lodě Azov a Nikolaj Filčenkov, které mají také namířeno k syrskému pobřeží.

Ruská média tvrdí, že trojice plavidel se zúčastní cvičení ve vodách u syrských břehů.

Posílení ruského bojového loďstva ve východním Středomoří média avizovala již před Vánoci. Zdroje z ruského generálního štábu tehdy uvedly, že plavidla mají při březích Sýrie plnit „bojové úkoly včetně opakovaných cest do tartúského přístavu“.