Ruské rakety v Íránu nikoho neohrožují, ubezpečuje ruský prezident

Ruský raketový systém S-300

Ruský raketový systém S-300 Zdroj: Vitaly V. Kuzmin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Írán projevuje velkou pružnost a přání dosáhnout kompromisu v řešení sporu kolem svého jaderného programu. V televizní besedě s občany to dnes prohlásil prezident Vladimir Putin. Dodávka ruského systému protivzdušné obrany S-300 Teheránu nepodléhá žádným sankcím OSN, a Rusko proto nevidí důvod, proč by ji nemělo realizovat, dodal.

Putin v minulých dnech zrušil zákaz dodávky protiraket S-300 Íránu. Teherán už v roce 2007 uzavřel s Ruskem kontrakt na dodávku několika baterií těchto zbraní, avšak jejich vývoz zakázal předchozí prezident Dmitrij Medveděv v roce 2010 pod tlakem Západu. Izrael chystaný vývoz raket ostře odsoudil a kritizoval ho i Washington.

Realizace kontraktu má podle prezidenta Putina i ekonomické důvody. Cena systému S-300 se blíží miliardě dolarů a ruským výrobcům ji nikdo neuhradí, upozornil prezident. Přestože po pozastavení kontraktu v roce 2010 se objevily nabídky, že některý jiný stát systém odkoupí, žádná nabídka nepřišla, dodal.

Ruské protirakety rozmístěné v Íránu Izrael „absolutně neohrožují“, jde o čistě obranný systém, komentoval Putin kritické výhrady Tel Avivu. Vzhledem ke konfliktu v Jemenu zároveň jde o faktor zadržování, uvedl Putin.