Ruské tajné služby budou na olympiádě v Soči špehovat sportovce i návštěvníky

Město Soči už odpočítává čas do začátku olympiády v únoru 2014. Mezitím se horečně staví.

Město Soči už odpočítává čas do začátku olympiády v únoru 2014. Mezitím se horečně staví. Zdroj: Sasa Blau

Při přípravách zimních olympijských her v Soči nenechává ruská vláda nic náhodě. Na hrách budou sledovat atlety i diváky a veškerá jejich odchozí data. Specialista na digitální média Ron Deibert z torontské univerzity to označil za „PRISM na steroidech“.

Jak zjistili ruští investigativní novináři Andrej Soldatov a Irina Boroganová, ruská kontrarozvědka FSB hodlá monitorovat veškerou komunikaci sportovců i jejich obecenstva. Nová odposlouchávací zařízení umožní FSB zachytit jakýkoli telefonický nebo datový přenos, uvedl britský Guardian.

Systém hloubkové kontroly paketů monitoruje internetový provoz a umožní například zmocněným státním úřadům sledovat určitá klíčová slova napříčí sítí. Na systém sledování internetového provozu jsou napojeni poskytovatelé internetu a mobilní operátoři, teoreticky tak mohou tajné služby sledovat jakoukoli komunikaci.

V olympijském městě byla dokonce přizpůsobena infrastruktura mobilních a Wi-Fi sítí, aby bylo důkladné sledování síťového provozu rychlejší. Dalo by se říci, že cokoliv nebude zašifrované, to ruské tajné služby pravděpodobně zkontrolují.

Americká vláda už varovala své občany, aby do Soči raději nebrali své notebook nebo smartphony. Uvedl to deník The Daily Mail.