Rusko a Bělorusko budou společně bránit svůj vzdušný prostor

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko Zdroj: ctk

Rusko a Bělorusko do dvou let plánují vytvořit společný obranný vojenský mechanismus, prohlásil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Obě země spolu tvoří svazový stát, v jehož rámci již vzniká společná protivzdušná obrana. Ta se společnými bojovými misemi počítá do konce nadcházejícího roku.

„Dohodli jsme se na plánu společných aktivit pro roky 2016 až 2018, který je namířen na vytvoření vojenské organizace svazového státu, na ustavení spolehlivého mechanismu vojenské obrany,“ citovala Šojgua po jednání ministerstev obrany Běloruska a Ruska agentura TASS.

Představitelé ministerstev rovněž podle Šojgua jednali o naplnění dohody o společné protivzdušné obraně vnější hranice a vzdušného prostoru.

Do konce roku 2016 by jednotky zapojené do tohoto obranného systému měly vykonávat společnou bojovou službu. Šojgu k tomu dodal, že je ještě třeba zlepšit společný systém pro vedení radioelektronického boje.

Vedle posílené spolupráce by Rusko v Bělorusku rádo vybudovalo vlastní vojenskou základnu

Rusko a Bělorusko spojuje svazová smlouva, která je platformou pro těsnou politickou, hospodářskou, celní a vojenskou spolupráci. Šojgu zdůraznil, že kvůli současné složité vojenské a politické situaci ve světě je nutné vzájemnou armádní spolupráci uvést na vyšší úroveň, aby se posílily obranné kapacity svazového státu.

Vedle posílené spolupráce by Rusko v Bělorusku rádo vybudovalo vlastní vojenskou základnu, naposledy tento záměr podpořil v září ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko už má v Bělorusku radarovou stanici a komunikační centrum pro námořní síly a jeho letadla využívají běloruské základny. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ale tento měsíc prohlásil, že není důvod v zemi budovat další ruské základny. Dodal také, že Minsk zůstává věrným spojencem Moskvy a že v případě války se Západem bude Bělorusko na straně Ruska.