Rusko chce dohodu s Íránem o výměně ropy za zboží

Írán v listopadu souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent.

Írán v listopadu souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent. Zdroj: CTK/AP

Rusko doufá, že se mu brzy podaří dospět k dohodě o dodávkách obilí a průmyslového zařízení do Íránu, prohlásil ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Moskva a Teherán jednají o barterové dohodě, podle níž by Rusko nakupovalo až 500 tisíc íránské ropy denně výměnou za ruské zboží a zařízení. Rozhovory by měly vyústit v trvalou dohodu ohledně kontroverzního íránského jaderného programu.

Uljukajev řekl, že Rusko jedná o dodávkách zařízení pro íránský ropný a plynárenský průmysl a rovněž o dodávkách zemědělských strojů, aut, letadel, generátorů a dalšího zařízení do Íránu. Jednání prý pokračují. K možnému datu zahájení dodávek do Íránu se ale ruský ministr nevyjádřil.

Podle neoficiálních zdrojů by dohoda o zásobování ruským zbožím výměnou za íránskou ropu mohla mít hodnotu až 20 miliard dolarů (443 miliard korun). Bílý dům uvedl, že taková dohoda by vyvolávala „vážné obavy“ a byla by v rozporu s jadernými rozhovory, které s Íránem vede šestice velmocí včetně Ruska.