Rusko nechce být zemí opilců. Výrazně zdraží vodku

Putin po svém opětovném návratu do prezidentské funkce v květnu povýšil do důležitých funkcí řadu svých dlouholetých souputníků. Mnoho vysokých úředníků v Kremlu tak již přesáhlo věk 65 let, samotný Putin oslaví za měsíc šedesátiny.  (Foto Profimedia)

Putin po svém opětovném návratu do prezidentské funkce v květnu povýšil do důležitých funkcí řadu svých dlouholetých souputníků. Mnoho vysokých úředníků v Kremlu tak již přesáhlo věk 65 let, samotný Putin oslaví za měsíc šedesátiny. (Foto Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

Na nadměrné požívání alkoholu zemře v Rusku ročně půl milionu lidí. Proto Rusko, po řadě sankcí a zákazů, nyní výrazně zdražuje alkohol, zejména nejoblíbenější vodku

Problémy s alkoholem jsou v Rusku legendou, ale vláda se nyní tento problém snaží omezovat. Proto od ledna minimální cena oblíbeného nápoje vzroste na170 rublů (asi 4,20 eur) za půl litru. Důvodem je výrazný nárůst spotřební daně na čistém alkoholu 300 až 400 rublů za litr.

Dalším krokem proti nadměrnému pití alkoholu jsou exempární tresty pro opilé řidiče. Nedávno, ruská vláda oznámila nulovou toleranci k opilým řidičům. Za tento přestupek nově hrozí až 15 let vězení, nebo pokuty až do 12 400 eur. V loňském roce se při dopravních nehodách v Rusku zabilo 28 tisíc lidí.

Ruská Ministerstvo dopravy také plánuje změnu zákona, podle které bude pití alkoholu zakázáno i na palubě letadla. Letecké společnosti, ale podávání alkoholu cestujícím v letadlech stejně omezily. Ročně totiž docházelo na palubách letadel k tisícovce vážných problémů spojených s pitím.