Rusko plánuje odvetu za televizi RT. Vyšetří americká média v zemi

Ruský premiér Dmitrij Medveděv a šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová

Ruský premiér Dmitrij Medveděv a šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová Zdroj: Kremlin.ru via Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

RT se původně jmenovala Russia Today a vysílala pouze v anglickém jazyce.
Studio RT v Moskvě
Dmitrij Medveděv spouští vysílání nového dokumentárního kanálu ruské stanice Russia Today (2011)
Vladimír Putin v ruské státní televizi Russia Today
5
Fotogalerie

Dolní komora ruského parlamentu, Duma, schválila návrh zahájit vyšetřování amerických médií působících v Rusku s cílem zjistit, zda dodržují ruské zákony. 

Informovala o tom v pátek večer na svém internetovém portálu. Má jít o odvetný krok za podobný návrh předložený tento týden v americkém Senátu.

V prohlášení Dumy zveřejněném na webu se uvádí, že sněmovna tento krok schválila poté, co poslanec za prokremelskou stranu Jednotné Rusko Konstantin Zatulin navrhl zahájit prověrku amerických médií, jež by byla odvetou za "represivní" krok Spojených států vůči ruské státní televizi RT.

Duma pověřila svůj výbor pro informační politiku, technologie a komunikace, aby prověřila, zda CNN, Hlas Ameriky, Rádio Svoboda a další americká média při své práci neporušují ruské zákony.

Zatulin při zdůvodnění své iniciativy poukázal na návrh zákona, který 14. března předložila americká senátorka Jeanne Shaheenová. Normativní akt by měl zplnomocnit ministerstvo spravedlnosti Spojených států, aby vyšetřilo možné porušení zákona o registraci zahraničních zástupců ruskou televizní stanicí RT.

Demokratická senátorka se přitom odvolala na stanovisko americké zpravodajské služby, které naznačuje, že RT byla součástí ruské ovlivňovací kampaně s cílem pomoci Donaldu Trumpovi k vítězství v loňských prezidentských volbách. Moskva i RT toto obvinění důrazně popřely.