Rusko se pře s Kazachstánem o provoz na kosmodromu

Galileo finišuje. Na kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně finišují přípravy ke startu ruské lodi Sojuz, jež by
měla ve čtvrtek vynést do kosmu první dvě provozní družice globálního navigačního systému evropského programu Galileo.
Na oběžnou dráhu budou postupně rozmístěny další družice a celá soustava bude dokončena do roku 2019. Vynesení celkem
18 družic do výše 23 600 kilometrů umožní poskytovat první služby na přelomu let 2014 a 2015.

Galileo finišuje. Na kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně finišují přípravy ke startu ruské lodi Sojuz, jež by měla ve čtvrtek vynést do kosmu první dvě provozní družice globálního navigačního systému evropského programu Galileo. Na oběžnou dráhu budou postupně rozmístěny další družice a celá soustava bude dokončena do roku 2019. Vynesení celkem 18 družic do výše 23 600 kilometrů umožní poskytovat první služby na přelomu let 2014 a 2015. Zdroj: ctk

Rusům došla trpělivost s Kazachy, kteří jim pronajímají Bajkonur. Nepřejí si další odklad startu rakety Proton a tvrdí, že ho zorganizují i bez povolení Astany. „Proton s družicí Astra 2E bude odpálen 30. září, v souladu s bilaterální dohodou o pronájmu kosmodromu,“ oznámil Roskosmos.

Důvodem sporu je červencová havárie, kdy se příbuzná raketa krátce po startu zřítila. Kazašské ministerstvo životního prostředí uvedlo, že aktivity na Bajkonuru nebudou pokračovat, dokud nedojde k úplné dekontaminaci okolí. Moskva ale tvrdí, že úklidové práce byly ukončeny, Astana se na ni prý jen snaží vyvíjet tlak.

Rusové mají kosmodrom pronajatý do roku 2050 za 115 milionů dolarů ročně. O provoz na něm a společné programy se země přely už několikrát, k vážné roztržce došlo na počátku roku. Vesmírná velmoc se chce závislosti na Bajkonuru zbavit. Mezi roky 2015 až 2018 plánuje přesunout některé aktivity na nové odpalovací centrum v Amurském regionu.

„Vostočnyj ale nebude moci být opravdovou náhradou Bajkonuru ještě řadu let,“ poznamenal nedávno náměstek ministra zahraničí Grigorij Karasin. Někteří ruští představitelé kritizují pomalé práce na Vostočném a označují to za sabotáž.

Bedřich Kopecký: Příliš neznámý Kazachstán