Rusko si za nedodané Mistraly postaví náhradní lodě

Francouzská loď Mistral nazvaná Vladivostok

Francouzská loď Mistral nazvaná Vladivostok Zdroj: ctk/AP

Rusko, které kvůli ukrajinské krizi prozatím nemůže počítat s převzetím dvojice francouzských výsadkových lodí třídy Mistral, si chce postavit vlastní obdobná plavidla. Ruské námořnictvo tvrdí, že univerzální lodě podobné francouzským Mistralům potřebuje, protože dokážou plnit mnohem více bojových úkolů než budovaná menší ruská výsadková plavila. První z těchto menších lodí, která nese jméno Ivan Gren, měla armáda dostat letos, stavba má ale zpoždění, proto bylo předání odsunuto na příští rok.

„Námořnictvo zařadilo výrobu vlastních ruských výsadkových a útočných lodí do dlouhodobého programu výstavby plavidel do roku 2050 a tyto plány ministerstvo obrany odsouhlasilo,“ citoval TASS svůj zdroj. „Dokument tyto lodě předpokládá, vlastně mnoho takových lodí.“

Zatímco plavidla třídy Mistral mají délku 200 metrů a výtlak přes 21 tisíc tun, ruské lodě třídy Ivan Gren jsou dlouhé 120 metrů a výtlak mají 6000 tun.

Ruská armáda měla první ze dvou moderních výsadkových lodí od Francouzů převzít již na konci října. Paříž ale předání plavidla kvůli krizi na Ukrajině odložila na neurčito a Moskvě pohrozila, že lodě nemusí dostat vůbec. Rusko letos na jaře anektovalo Krym a Západ Moskvu obviňuje, že vojensky podporuje proruské separatisty na východní Ukrajině.