Rusko slibuje odvetné kroky, pokud na něj USA uvalí nové sankce

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Pokud Spojené státy přijmou kvůli krizi na Ukrajině nové sankce proti Rusku, podnikne Moskva odvetné kroky. Podle agentury Reuters to prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Obě komory amerického Kongresu ve čtvrtek schválily zákon o podpoře svobody na Ukrajině, který kritizuje ruský tlak na Kyjev, otevírá dveře k dodávkám zbraní Ukrajině a k rozšíření protiruských sankcí. Aby zákon začal platit, musí ho ještě podepsat americký prezident Barack Obama.

„Zcela jistě to nebudeme moci nechat bez odpovědi,“ citovala Rjabkova agentura Interfax. Zákon navrhuje rozšířit stávající protiruské sankce na osoby a firmy, které provokují nestabilitu na Ukrajině, v Moldavsku, Gruzii a v Sýrii. V případě výpadků v dodávkách ruského zemního plynu členským státům NATO se má na sankčním seznamu Spojených států octnout i ruský monopolní vývozce Gazprom.

Moskva v reakci na tento zákon obvinila Washington, že dělá vše pro to, aby zničil předivo vztahů mezi oběma zeměmi. Vztahy mezi oběma velmocemi jsou v současnosti nejmrazivější od dob studené války proto, že Rusko v březnu anektovalo do té doby ukrajinský Krym i kvůli tomu, že Moskva podporuje proruské separatisty bojující na východě Ukrajiny.

: