Rusko vyslalo k tureckým hranicím bojové vrtulníky

Ruský vrtulník Mil Mi-24

Ruský vrtulník Mil Mi-24 Zdroj: Alex Beltyukov, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Vztahy Ruska s Tureckem se dále vyhrocují. Poté co ruský prezident Vladimir Putin pohrozil Ankaře, že sestřelení ruského bombardéru bude ještě litovat, vyslala Moskva bojové vrtulníky do Arménie, jen několik kilometrů od turecké hranice.

Rusko do Arménie přesunulo sedm vrtulníků, včetně bojových Mi-24 a dopravních Mi-8. Další mají následovat, oznámila agentura Ria Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Stejnou zprávu přinesl i vládní list Rossijskaja Gazeta.

Vrtulníky posílí ruskou vojenskou přítomnost na základně na předměstí Jerevanu. Na ní ruská armáda od roku 1998 drží letku stíhaček Mig-29. Další jednotky má Moskva k dispozici v druhém největším arménském městě Gjumri, také nedaleko turecké hranice.

Kreml v minulých dnech adresoval Ankaře i další přímé či nepřímé hrozby. O víkendu turecká televize odvysílala záběry ruské válečné lodi proplouvající Bosporskou úžinou v Istanbulu, na jejíž palubě stál voják s raketometem. Turecké ministerstvo zahraničí si kvůli incidentu předvolalo ruského velvyslance.

Do východního Středozemí se podle agentury Interfax navíc vydala nová ruská útočná ponorka Rostov na Donu. Ta disponuje i raketami dlouhého doletů.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu se mezitím snaží rozepře urovnat prostřednictvím jednání s Moskvou. Zároveň ale Ankara připravuje možná protiopatření a zvažuje vyhlášení hospodářských sankcí proti Rusku. To se k podobnému kroku již odhodlalo.

Ruská vojenská základna v Jerevanu