Rusko žádá novou smlouvu na rakety S-300 pro Írán, stará nestačí

Ruský raketový systém S-300

Ruský raketový systém S-300 Zdroj: Vitaly V. Kuzmin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rusko dnes naznačilo možné komplikace kolem dodávky raket S-300 Íránu. Podle ruského ministerstva zahraničí bude zřejmě nutné vypracovat novou smlouvu. Kontrakt na dodávku moderního protiraketového systému byl uzavřen už v roce 2007, po třech letech ho ale tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv vzhledem k výhradám Západu zrušil.

Moskva se nyní vrátila k osm let staré smlouvě v době, kdy se objevily reálné šance na vypracování dohody o sporném íránském jaderném programu, který dlouhodobě blokuje vztahy mezi Teheránem a Západem. Dohoda ještě není hotová, očekává se, že experti dopracují text do konce letošního června.

Zpráva o obnově kritizovaného zbrojního kontraktu vyvolala protesty západních států a zejména Izraele. Moskva ale tvrdí, že rakety S-300, údajně schopné zasahovat vzdušné cíle stejně spolehlivě, jako americké rakety Patriot, jsou výlučně obrannou zbraní a nikoho neohrožují.

Rakety do konce roku?

V ruském tisku se v minulých dnech objevily spekulace, že dodávka raket Íránu by se mohla uskutečnit do konce letošního roku. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes žádný termín neoznámil, naznačil ale, že kontrakt ve znění z roku 2007 není použitelný.

„Od dřívějšího kontraktu uplynula dlouhá doba, nebude zřejmě stačit ze staré smlouvy setřít prach,“ řekl ruský diplomat. Je kromě toho třeba vyjasnit osud íránských žalob na nedodržení původního termínu. „Doufáme, že se tento problém v dvoustranných jednáních vyřeší,“ poznamenal Rjabkov.