Rusové chtějí stažení dalších 50 britských diplomatů

Západní diplomaté opouštějí ruské ministerstvo zahraničí

Západní diplomaté opouštějí ruské ministerstvo zahraničí Zdroj: Reuters

Západní diplomaté opouštějí ruské ministerstvo zahraničí
Západní diplomaté opouštějí ruské ministerstvo zahraničí
Západní diplomaté opouštějí ruské ministerstvo zahraničí
Západní diplomaté opouštějí ruské ministerstvo zahraničí
5
Fotogalerie

Británie musí z Ruska stáhnout dalších více 50 diplomatů v souvislosti s aférou kolem otravy bývalého ruského dvojího agenta. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová řekla v pátek agentuře Reuters, že Moskva tím vyrovnává poměr s počtem svých diplomatů působících v Británii.

Ruské ministerstvo zahraničí tento krok oznámilo již v pátek, když si předvolalo britského velvyslance v Moskvě Laurieho Bristowa. Nyní ale upřesnilo, o kolik lidí jde. V polovině března si oba státy recipročně vypověděly 23 diplomatů.

Na rozdíl od předchozího recipročního vypovězení už ale Rusko podle všeho jmenovitě neurčilo, kdo má odejít, a ponechalo výběr osob na britské straně. Na snížení stavů mají Britové měsíc. Vyhoštění diplomaté měli na sbalení osobních věcí a odcestování týden.

„Žádali jsme o rovnováhu. Britové mají o 50 diplomatů více než Rusové,“ řekla Zacharovová. Na dotaz, zda to znamená, že Londýn bude muset odvolat přesně 50 diplomatů, odpověděla: „Něco přes 50“. Tato nerovnováha na zastupitelských úřadech mezi dvěma státy není ojedinělá.

Například Litva, která stejně jako Česko vyhostila v solidaritě s Británií tři ruské diplomaty a která nyní musí tři své diplomaty z Ruska stáhnout, na tuto nevyváženost v pátek také upozornila. „Litva má v Rusku méně diplomatů než Rusko v Litvě,“ uvedlo litevské ministerstvo zahraničí.

Ve stejné situaci je i Česká republika, v níž má Rusko přibližně desetkrát víc diplomatů, než má Praha na ruském území.

Ve vzájemné diplomatické roztržce naopak ubraly Spojené státy. Oznámily, že Rusko může žádat o akreditaci nových diplomatů, kteří by nahradili šest desítek jejich kolegů, které Washington vypověděl s obviněním, že na americkém území prováděli špionáž.

Podle agentury AFP to v pátek oznámil nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí. USA Rusy vykázaly v koordinaci s Británií a dalšími spojenci v odvetě za otravu bývalého ruského dvojího agenta v Británii.

„Spojené státy vyhostily 48 ruských zpravodajských agentů. Není ale stanoveno, že musí snížit počet zaměstnanců,“ upozornil činitel. „Ruská vláda má nadále možnost žádat o akreditaci na volná místa a každá žádost o novou diplomatickou akreditaci bude přezkoumána případ od případu,“ dodal.

Ruští diplomaté, u nichž Moskva popírá, že by šlo o špióny, mají opustit Spojené státy do pondělí. Podle amerických médií byly ruské speciály určené k odvozu personálu do vlasti připraveny k odletu na washingtonském mezinárodním letišti již v pátek.

Podle amerického zdroje ani Moskva nepožadovala snížení stavu amerického diplomatického personálu v Rusku. Spojené státy tudíž mohou také podat nové žádosti o akreditaci.

Naopak Británii dalo Rusko měsíc na to, aby zmenšila svůj diplomatický sbor v Moskvě na velikost ruské diplomatické mise na britském území.