Rusové chystají invazi na Ukrajinu, varuje americká rozvědka

Ruský prezident Vladimir Putin (za ním ministr obrany Sergej Šojgu)

Ruský prezident Vladimir Putin (za ním ministr obrany Sergej Šojgu) Zdroj: CTK

Američané předpokládají invazi ruské armády do východní regionů Ukrajiny. Zpravodajské služby podle CNN hovoří o znepokojivých signálech. Rusko by se mělo stáhnout od hranic s Ukrajinou, prohlásil prezident USA Barack Obama.

„Vojáci se shromažďují u hranic pod záminkou běžného cvičení, jenže tohle Rusko obyčejně nedělá,“ prohlásil Obama pro televizi CBS. „Možná mají další plány,“ prohlásil americký prezident. Podle něj je také možné, že Kreml snaží Ukrajince jen zastrašit.

„Právoplatná touha obyvatel Krymu a východní Ukrajiny, kteří se staví na stranu Ruska, způsobuje hysterii v USA a u jejich spojenců,“ zní z Moskvy.

Počet vojáků? Neznámý

Podle šéfa ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrije Parubije už Rusko stáhlo k hranicím s Ukrajinou na 100 tisíc vojáků, kteří jsou už několik týdnů připraveni k úderu. Jeho údaj ovšem výrazně převyšuje Spojenými státy odhadovaných 20 tisíc vojáků a nejmenovaný činitel ministerstva obrany USA ho považuje za nadsazený. Rusko nicméně minulý týden takové hromadění svých vojsk popřelo.

„Ruské jednotky nejsou jenom na Krymu, jsou podél celé hranice. Jsou na severu, na východě, na jihu. Každý den, každou noc očekáváme rozsáhlý útok na kontinentální území Ukrajiny a připravujeme se na něj,“ důrazně upozornil ukrajinský představitel během internetové komunikace vedené z Kyjeva s americkou Atlantickou radou.

Podle Pentagonu je v současné době u hranic s Ukrajinou více než 20 tisíc ruských vojáků s vybavením nezbytným pro vojenskou operaci. Nejmenovaný činitel amerického ministerstva obrany se podle agentury AFP na Parubijovy počty díval skepticky, nicméně ministr Chuck Hagel dnes řekl, že Moskva v posilování jednotek kolem ukrajinských hranic pokračuje.

Agentura Reuters v úterý s odvoláním na informace amerických a západoevropských bezpečnostních agentur napsala, že Rusko už soustředilo při hranicích s Ukrajinou na 30 tisíc příslušníků armády a speciálních sil, což je o třetinu víc, než byl stav z minulého týdne.

Putin nařídil vrátit Ukrajině zbraně zanechané na Krymu
Ruský prezident Vladimir Putin dnes nařídil vrátit Ukrajině zbraně a vojenskou techniku z krymských posádek, které nepřešly na ruskou stranu. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Před Putinem, který se zúčastnil schůzky s nově povýšenými důstojníky, ministr obrany Sergej Šojgu ohlásil, že „organizované stažení jednotek ukrajinské armády, které si přály dál sloužit v ukrajinských ozbrojených silách, skončilo“.