Rusové dopadli estonského špiona, prý shromažďoval tajné informace

Petrohrad, ilustrační foto

Petrohrad, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že v Petrohradu zadržela estonského špiona, který shromažďoval tajné informace o ruských ozbrojených silách. Zatčen byl podle FSB obyvatel Estonska bez estonského občanství Arsen Mardalejšvili. Tajné informace, jejichž únik by mohl poškodit ruskou obranyschopnost, shromažďoval ve službách estonské bezpečnostní policie KaPo.

Šestačtyřicetiletý Mardalejšvili býval podle estonských médií členem takzvané Noční hlídky, což je hnutí, které se snažilo zabránit přestěhování památníku padlým sovětským vojákům z centra Tallinnu; nepokoje při této příležitosti v roce 2007 si vyžádaly desítky zraněných, stovky zatčených a také jeden lidský život.

Případy odhalení zahraničních špionů v Rusku jsou v posledních měsících čím dál častější. Současně se zhoršují vztahy s pobaltskými státy, které od anexe Krymu vyjadřují obavy z agresivní ruské politiky a ze snahy o destabilizaci. Moskva naopak dává najevo znepokojení nad aktivitami NATO v blízkosti svých hranic.

Neveřejné procesy

Estonská média letos v únoru informovala o odsouzení tří etnických Rusů za špionáž pro ruskou tajnou službu v neveřejných procesech. Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že je neobvyklé, aby si úřady vzaly na mušku málo významné pašeráky a informátory bez přístupu ke státnímu tajemství, což svědčí o zvýšené bdělosti vůči Rusku. V Estonsku se za posledních deset let odehrálo několik soudních procesů s vysoce postavenými úředníky, kteří byli obviněni ze špionáže pro Rusko.

Výměna na mostě

Loni v srpnu na estonsko-ruské hranici zadrželi ruští pohraničníci důstojníka estonské bezpečnostní policie KaPo Estona Kohvera, který byl později odsouzen za špionáž k 15 letům vězení. Kohver tehdy obvinění odmítal s tím, že byl do Ruska zavlečen. Koncem října byl Kohver - v duchu tradic studené války uprostřed pohraničního mostu - vyměněn za bývalého důstojníka estonské policie Alexeje Dressena. Ten byl v Estonsku odsouzen za špionáž pro Rusko.

Vztahy mezi Tallinnem a Moskvou jsou dlouhodobě napjaté a vyhrotily se hlavně po krocích, které Moskva zaujala vůči Ukrajině. V Estonsku, kde žije silná ruská menšina, narůstají obavy z hospodářského, politického a vojenského tlaku Ruska. Tallinn to chce kompenzovat zvýšenou přítomností sil NATO v Pobaltí.