Rusové protestují bez větších překážek, zatím ale zbytečně

Rusko, protesty

Rusko, protesty Zdroj: CTK

Zahraniční média jsou překvapena tím, jak klidně se odehrály sobotní masové protesty v Rusku, do kterých se jen v Moskvě zapojilo podle různých odhadů 25 až 150 tisíc lidí. Policie zachovala odstup, o demonstranty projevila zájem i státní média. Na politickou situaci ale zatím akce žádný dopad neměly. Odborníci příliš nevěří tomu, že je opozice natolik silná, aby mohla něco změnit.

Nespokojenci, tvořeni komunisty, nacionalisty i obhájci práv homosexuálů, požadují anulování výsledků nedávných parlamentních voleb, ve kterých podle jejich tvrzení vládnoucí Jednotné Rusko zvítězilo podvodem. Chtějí proto nové hlasování. Volají také po okamžitém propuštění politických vězňů a změně legislativy, týkající se činnosti politických stran.

Zdá se, že vláda jednoduše vyčkává, až protesty utichnou. Tvrdí, že nehodlá potlačovat právo lidí na vyjádření svého názoru, žádné ústupky ale nenabídla. „Respektujeme pohled protestujících, nasloucháme tomu a budeme v tom pokračovat. Občané Ruska mají právo vyjádřit své přesvědčení formou protestů, a toto právo bude zachováno tak dlouho, dokud ho budou všechny strany uplatňovat pokojným způsobem a v souladu se zákonem,“ uvádí se v prohlášení, zveřejněném mluvčím premiéra Vladimira Putina Dmitrijem Peskovem.

O smýšlení vládnoucí partaje svědčí vyjádření jejího poslance Konstantina Kosačova, podle kterého o požadavcích demonstrantů jednat nehodlá. „Při veškerém respektu k lidem, kteří přišli vyjádřit svůj protest, nejsou politickou stranou,“ citovala ho agentura Reuters.

Další člen Jednotného Ruska a politolog Sergej Markov uvedl, že mezi demonstrujícími byli zejména mladí lidé, znudění ustálenou politikou a stabilitou země. Přejí si podle něj větší pestrost uskupení na politické scéně. Mnozí další odborníci věří tomu, že povolení více stran by mohlo být hlavním a dost možná jediným úpěchem protestujících.